Μοναδικό χωριό στη νότια Ιθάκη, το ορεινό, πολυπληθές Περαχώρι, είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στην βορειοανατολική πλευρά του όρους Νήιον.
Ακολουθώντας τους φιδωτούς του δρόμους, ο επισκέπτης ανακαλύπτει ένα χωριό ξεχωριστό με περιποιημένα σπίτια, ασβεστωμένες αυλές και λουλουδιασμένους κήπους. Ανεβαίνοντας, η θέα γίνεται ολοένα και πιο μαγευτική και όταν πια φτάσει στη θέση Αγνάντιο – το υψηλότερο σημείο του οικισμού, βλέπει από τη Λευκάδα μέχρι τη Ζάκυνθο.

Οι κάτοικοι του Περαχωρίου, που φημίζονται για τη ζωντάνια, την εργατικότητα και τη φιλοξενία τους, είναι κατά κύριο λόγο ναυτικοί και αγρότες. Σήμερα, μπορεί κανείς να προμηθευτεί προϊόντα γνωστά για την ποιότητα και την αγνότητά τους, όπως κρασί, λάδι, μέλι κ.ά.  Το περαχωρίτικο κρασί προσφέρεται δωρεάν, κάθε τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου στην «Γιορτή του Κρασιού».

© Foivos Tsaravopoulos
© Giorgos Delaportas

Κοντά στο χωριό, βρίσκονται το δάσος του Περαχωρίου «Αφεντικός Λόγγος», πολλά περιποιημένα εξωκλήσια, που λειτουργούνται μέχρι σήμερα, το μοναστήρι των Ταξιαρχών και τα μεσαιωνικά, ερειπωμένα χωριά Παλαιοχώρα και Κουνουβάτο. Στο Κουνουβάτο γεννήθηκε ο Άγιος Ραφαήλ και στη θέση του σπιτιού του χτίστηκε ναός στη χάρη του. Στην ευρύτερη περιοχή του Περαχωρίου, στον Μαραθιά, βρίσκονται οι Ομηρικές τοποθεσίες Αρεθούσα Κρήνη, Κόρακος Πέτρα, Σπηλιά Ευμαίου και στο ακρωτήριο Μούντα το ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη.

  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY