Το Βαθύ μπορείς να το περπατήσεις απ’ άκρη σε άκρη. Απ’ όπου και να το κοιτάξεις μοιάζει με ζωγραφιά, όποια εποχή και να το επισκεφθείς.  Η βόλτα, με τα πόδια ή με το ποδήλατο, στην παραλιακή του είναι μια πραγματικά όμορφη εμπειρία.  Είναι ένας περίπατος σχεδόν μιας ώρας, εάν το κάνεις απ’ άκρη σ’ άκρη, με πολλές διαφορετικές εικόνες στην διαδρομή, αλλαγή τοπίου και χρωμάτων, στάσεις για καφέ ή ουζάκι, παγκάκια για ρομαντσάδα, τμήματα καλυμμένα με φυλλώματα δένδρων, μικρές αμμουδιές για στάση και πάντα πανέμορφη θέα, όπου κι αν κοιτάξεις.

Μέσα η πόλη γεμάτη εκπλήξεις!  Κεντρικό της αξιοθέατο, η Μητρόπολη, ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, με το πανέμορφο βενετσιάνικο καμπαναριό (1820) και το θαυμάσιο μεταβυζαντινό τέμπλο της (1793). Κοντά στη Μητρόπολη βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν κυρίως στην Νότια Ιθάκη, την περιοχή του Αετού, από τα Γεωμετρικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Στεγασμένο σε ένα όμορφο, παραδοσιακό κτίριο του 1923 το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ιθάκης αποτελεί επίσης έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα χώρο για να επισκεφτεί κανείς, ο οποίος διαθέτει, μεταξύ άλλων, πλούσια συλλογή αντικειμένων απ’ την καθημερινή ζωή της Παλιάς Ιθάκης. Αξίζει επίσης ν’ αναφερθεί το Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο με υποδομές για πολλών τύπων δραστηριότητες, το οποίο διαθέτει μια αξιόλογη βιβλιοθήκη 10.000 τόμων, 195 εξ αυτών παλαιών και σπάνιων.

© delas photography
© delas photography

Η βόλτα στο Βαθύ είναι εξίσου ενδιαφέρουσα εσωτερικά, στα καντούνια της πόλης, με τις πανέμορφες, περιποιημένες αυλές των σπιτιών, τα χρωματιστά πατζούρια και τα διατηρητέα κτίσματα να δημιουργούν μια οικεία ατμόσφαιρα ηρεμίας και πληρότητας. Ανεβείτε από τις παραδοσιακές σκάλες στα ψηλότερα σημεία με τις εκκλησιές της Παναγιάς, το Γαρδελάκι, την Βλαχέραινα,  τη Ζωοδόχο,  για να δείτε το Βαθύ από ψηλά, εξίσου όμορφο στο φως του ήλιου ή φωτισμένο τη νύχτα. Επισκεφτείτε παραδοσιακές γειτονιές όπως η περιοχή της Μητρόπολης και το Γυφτοχώρι με πολλά διατηρητέα Ενετικά Κτίσματα.

Από το Βαθύ οι βόλτες είναι ατέλειωτες, με τα πόδια, με ποδήλατο ή και με βάρκα, στα Δεξά, το Σκίνο και το Γιδάκι. Σε μικρή απόσταση από το Βαθύ υπάρχει το ξακουστό Σπήλαιο των Νυμφών. Εκεί ο Οδυσσέας έκρυψε τα ακριβά δώρα, που του χαρίσανε οι Φαίακες όπως άρμοζε σε Βασιλιά. Σε απόσταση περίπου 4 χλμ. στην περιοχή του Αετού, εντοπίζεται η αρχαία πόλη της Ιθάκης, η οποία στα ελληνιστικά χρόνια ονομαζόταν Αλαλκομενές. Νοτιότερα του οικισμού, στο εύφορο οροπέδιο του Μαραθιά , τοποθετούνται οι ομηρικές τοποθεσίες Αρεθούσα Κρήνη, Κόρακος Πέτρα και οι Συκοί του Ευμαίου. Στην ίδια περιοχή, ο όρμος  Άντρι ταυτίζεται με την Πρώτη Ακτή, εκεί όπου αποβιβάστηκε ο Τηλέμαχος κατά την επιστροφή του από την Πύλο.

Όταν, λοιπόν, βρεθείτε στο Βαθύ, ακολουθείστε απλά το ένστικτό σας… και αυτό που θα σας μείνει από την περιπλάνησή σας θα είναι η ανάμνηση αυτής της αναλλοίωτης γλυκιάς Πατρίδας που είναι η Ιθάκη.-

  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY