Το κλίμα της Ιθάκης είναι θαλάσσιο μεσογειακό. Χαρακτηρίζεται από ήπιους βροχερούς χειμώνες και ζεστά, χωρίς βροχές, αλλά ωστόσο υγρά καλοκαίρια, λόγω της αυξημένης υγρασίας που επικρατεί.

Η θάλασσα, που το περιβάλλει, αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα, εξ αιτίας του οποίου το νησί έχει σαφέστατα πιο δροσερό καλοκαίρι, σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές της πατρίδας μας.

© Nasos Kountourakis
© Nasos Kountourakis

Βροχοπτώσεις

Όπως όλη η Δυτική Ελλάδα, έτσι και η Ιθάκη λαμβάνει μεγάλα ύψη βροχής. Κατά μέσον όρο η ετήσια βροχόπτωση είναι περίπου 1025 χιλιοστά (mm). Μ’ άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια ένός έτους πέφτουν 1025 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ή 1025 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

O συνοδευτικός πίνακας δείχνει την Μέση Μηνιαία Βροχόπτωση και τις μέρες παρατήρησης βροχής ανά μήνα (οι αριθμοί είναι σε στρογγυλοποίηση). Τις υπόλοιπες μέρες, που δεν παρατηρείται βροχή, κατά κύριο λόγο επικρατεί ηλιοφάνεια με εξαίρεση τους ανοιξιάτικους μήνες Απρίλιο-Μάιο, κατά τους οποίους ενδέχεται να υπάρχουν διαστήματα συννεφιάς.

ΜΗΝΕΣ
ΙΑΝΦΕΒΡΜΑΡΤΑΠΡΜΑΙΟΙΟΥΝ
Μέση Μηνιαία
Βροχόπτωση
(mm)
13614995613415
Συνολικές Μέρες
Βροχής
14157633
ΜΗΝΕΣΙΟΥΛΑΥΓΣΕΠΤΟΚΤΝΟΕΜΔΕΚ
Μέση Μηνιαία
Βροχόπτωση
(mm)
1950124156195
Συνολικές Μέρες
Βροχής
11381215

Εξωτερική θερμοκρασία

Η θερμοκρασία στην Ιθάκη δεν εμφανίζει ιδιαίτερο εύρος κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως αντίθετα συμβαίνει στις ηπειρωτικές περιοχές. Λόγω της θάλασσας, σπάνια εμφανίζονται ακραίες θερμοκρασιακές καταστάσεις. Κατά τις πρωινές ώρες στην διάρκεια του χειμώνα, η θερμοκρασία είναι πιθανό να πλησιάσει το μηδέν (0), ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα, μπορεί τις μεσημβρινές ώρες να προσεγγίσει τους 40 βαθμούς. Αυτά όμως συμβαίνουν υπό ιδανικές συνθήκες. Πληροφοριακά ας αναφερθεί ότι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το δροσερότερο παραθαλάσσιο σημείο του νησιού είναι οι Φρίκες και το πλέον ζεστό η πρωτεύουσα, το Βαθύ.

Ο συνοδευτικός πίνακας δείχνει την κατά μέσο όρο Μέση Ελάχιστη Μηνιαία Θερμοκρασία, Μέση Μέγιστη Μηνιαία Θερμοκρασία και Μέση Μηνιαία θερμοκρασία κάθε μήνα:

ΜΗΝΕΣ
ΙΑΝΦΕΒΡΜΑΡΤΑΠΡΜΑΙΟΙΟΥΝ
Μέση Ελάχιστη Μηνιαία
Θερμοκρασία (°C)
8.57.59.511.414.718.1
Μέση Μηνιαία
Θερμοκρασία (°C)
11.510.512.915.219.423.3
Μέση Μέγιστη Μηνιαία
Θερμοκρασία (°C)
14.314.015.918.222.526.4
ΜΗΝΕΣΙΟΥΛΑΥΓΣΕΠΤΟΚΤΝΟΕΜΔΕΚ
Μέση Ελάχιστη Μηνιαία
Θερμοκρασία (°C)
20.220.919.016.012.69.9
Μέση Μηνιαία
Θερμοκρασία (°C)
25.525.923.419.715.712.8
Μέση Μέγιστη Μηνιαία
Θερμοκρασία (°C)
28.629.326.823.018.715.6

Θερμοκρασία επιφάνειας θάλασσας

Η θάλασσα ακολουθεί τους δικούς της κανόνες, σχετικά με τη διαμόρφωση της θερμοκρασία της. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι φυσιολογικές, χωρίς ιδιαίτερα μετεωρολογικά φαινόμενα, τότε η θερμοκρασία της παραμένει ανεπηρέαστη. Βέβαια, το καλοκαίρι σε περίοδο καύσωνα και νηνεμίας η τιμή της είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 1 έως 2 βαθμούς τοπικά και πρόσκαιρα, ενώ κατά την ίδια επίσης εποχή, σε περίοδο που επικρατούν ισχυροί άνεμοι, λόγω του έντονου θαλάσσιου κυματισμού, υπάρχει περίπτωση τα κρύα ρεύματα της θάλασσας να ανέλθουν στην επιφάνειά της, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της να είναι χαμηλότερη της προβλεπόμενης Μέσης Μηνιαίας Θερμοκρασίας.

Η Μέση Μηνιαία Θερμοκρασία Επιφανειακών Υδάτων, ανά μήνα, απεικονίζεται στον συνοδευτικό πίνακα:

ΜΗΝΕΣ
ΙΑΝΦΕΒΡΜΑΡΤΑΠΡΜΑΙΟΙΟΥΝ
Μέση Μηνιαία
Θερμοκρασία
Επιφανειακών
Υδάτων (°C)
14-1513-1414-1514-1518-1920-21
ΜΗΝΕΣΙΟΥΛΑΥΓΣΕΠΤΟΚΤΝΟΕΜΔΕΚ
Μέση Μηνιαία
Θερμοκρασία
Επιφανειακών
Υδάτων (°C)
23-2425-2623-2421-2219-2016-17

Άνεμοι

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ο κύριος άνεμος που επικρατεί είναι ο Βορειοδυτικός (Μαΐστρος). Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καλοκαιρινά πρωινά έως το μεσημέρι επικρατεί άπνοια ή θαλάσσια αύρα (Ασθενής ΝΑ άνεμος), ενώ γύρω στη 1.00 μ.μ. ο άνεμος γυρίζει σε ΒΔ με τις αρχικές ριπές του (σκουντήματα ή σβιλάδες στην τοπική διάλεκτο ) να είναι αρκετά ισχυρές.
Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο κύριος άνεμος που επικρατεί είναι ο Νοτιανατολικός (Σιρόκος). Με την έλευση βαθέων βαρομετρικών χαμηλών ο Σίροκος πνέει θυελλώδης. Η διεύθυνση του ανέμου σε κάθε κακοκαιρία επηρεάζει αναλόγως και την κατανομή της βροχής στο νησί. Με δυτικής συνιστώσας άνεμο (ΝΔ-Δ-ΒΔ) ευνοείται από υετό το βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ με νότιας συνιστώσας άνεμο (ΝΔ-Ν-ΝΑ) ευνοείται το νότιο τμήμα του νησιού.

Εδώ θα ήταν χρήσιμες κάποιες πληροφορίες σχετικά με τους ανέμους:

Το λιμάνι του Βαθέως είναι εκτεθειμένο μόνο στον ισχυρό Βορειοδυτικό άνεμο.
Το λιμάνι των Φρικών είναι εκτεθειμένο στον ισχυρό Βορειοανατολικό άνεμο, ενώ το λιμάνι της Πόλης στον ισχυρό Νότιο-Νοτιοδυτικό άνεμο.
Το λιμάνι του Κιονιού είναι εκτεθειμένο στον ισχυρό Νοτιανατολικό άνεμο και το λιμάνι του Πίσω Αετού στους ανέμους Νότιο-Νοτιοδυτικό-Δυτικό.

Το καλοκαίρι η επίσκεψη της αμμώδους παραλίας Πλατυνάμμος στον κόπλο των Αφαλών ενδείκνυται για προ μεσημβρινές ώρες, διότι από τη 1.00 το μεσημέρι και μετά «κατεβάζει» Βορειοδυτικό άνεμο (Μαΐστρο).

Ο ισχυρός τοπικός ΒΔ άνεμος που πνέει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στον κόπλο των Φρικών αλλά και στο στενό μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενδείκνυται για ιστιοπλοΐα και windsurfing. Για την ιστορία, η αγγλική εταιρεία Greek Islands Club, από το τέλος της δεκαετίας του ’80 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε οργανωμένη βάση windsurfing στα Λιμένια Φρικών. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στη Βασιλική Λευκάδος, όπου η γεωμορφολογία της περιοχής δημιουργεί εξίσου καλές συνθήκες ανέμου, αλλά και το κόστος πρόσβασης των τουριστών εκεί, μέσω του αεροδρομίου της Πρέβεζας, κατέστη μικρότερο.
Χρήσιμο λινκ για τον άνεμο στο κόπλο Φρικών είναι το αντίστοιχο της Βασιλικής Λευκάδος http://www.windguru.cz/int/index.php?sc=49202&sty=m_menu

Ο συνοδευτικός πίνακας δείχνει τη Μέση Μηνιαία Ένταση Ανέμων σε κόμβους (Kt).

ΜΗΝΕΣ
ΙΑΝΦΕΒΡΜΑΡΤΑΠΡΜΑΙΟΙΟΥΝ
Μέση Μηνιαία
Διεύθυνση Ανέμων
ΝΑΔΝΑΒΔΒΔΒΔ
Μέση Μηνιαία
Ένταση Ανέμων (Kt)
7.07.27.16.56.26.6
ΜΗΝΕΣΙΟΥΛΑΥΓΣΕΠΤΟΚΤΝΟΕΜΔΕΚ
Μέση Μηνιαία
Διεύθυνση Ανέμων
ΒΔΒΔΒΔΝΑΝΑΝΑ
Μέση Μηνιαία
Ένταση Ανέμων (Kt)
4.15.45.76.16.86.9

Μετεωρολογικοί σταθμοί στη Ιθάκη

Αν και μικρό σε μέγεθος, το νησί της Ιθάκης διαθέτει πέντε ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς, οι οποίοι μεταδίδουν ζωντανά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί τις ιστοσελίδες των σταθμών όχι μόνο για να δει τις καιρικές συνθήκες εν τη εξελίξει τους, αλλά επίσης να ανατρέξει στο αρχείο και να αντλήσει πληροφορίες για τον καιρό οποιασδήποτε μέρας, οποιουδήποτε μήνα επιθυμεί.

Παρατίθονται τα λινκ που οδηγούν στους αντίστοιχους μετεωρολογικούς σταθμούς

Ζωντανές κάμερες

Vathi
Kioni

(Ανανέωση ανά 1 λεπτό)

Perachori
Afales view
  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY