Άγιος Ιωάννης

Στον οικισμό του Αϊ Γιάννη φθάνετε από την Λεύκη, μέσω παράκαμψης του κεντρικού δρόμου, ο οποίος συνδέει το Βαθύ με την Βόρειο Ιθάκη. Τα σπίτια απλώνονται κατά μήκος μιας πανέμορφης ακρογιαλιάς, πολύ κοντά στην ξακουσμένη παραλία του Άσπρου Γιαλού. Η θέα προς τη θάλασσα και τις απέναντι ακτές της Κεφαλονιάς είναι υπέροχη και το ηλιοβασίλεμα από την παραλία του Άσπρου Γιαλού μοναδικό!

Μονοπάτια οδηγούν σε μικρές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, που μπορεί κανείς να απολαύσει την ηρεμία και τη μαγευτική θάλασσα. Σημαντικότερες από αυτές είναι τα Μυρτερά, η Φωκότρυπα και το Κουτούπι, πριν φθάσετε στον οικισμό, ενώ η Βρύση βρίσκεται στο τέλος του οικισμού. Μέσα στον οικισμό, υπάρχει ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης, μια ελιά με περίμετρο κορμού18 μέτρων , που οι ντόπιοι την αποκαλούν “ελιά του Οδυσσέα”! Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και να θαυμάσετε την εικόνα του Αγίου, εξαιρετικής επτανησιακής τέχνης.

© delas photography

Ανωγή

Το χωριό της Ανωγής βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην Ανατολική πλευρά του όρους Νήριτο και είναι ένα από τα διαμερίσματα του Δήμου Ιθάκης.

Η ιστορία του ξεκινά βαθιά μέσα στους αιώνες, από όταν κατοικήθηκε η Ιθάκη, 6000 χρόνια πριν. Από αρχαιοτάτων χρόνων άλλη ονομασία δεν είχε κι αυτό το οφείλει στη θέση που κατέχει μέσα στο πετρώδες οροπέδιο του όρους Νήριτου, το οποίο ονομάζεται επίσης και βουνό της Ανωγής (830μ.). Το βουνό αυτό έχει το όνομα του Νήριτου του πρώτου κατοίκου της περιοχής.

Το χωριό κατοικήθηκε πυκνά στα μεσαιωνικά χρόνια και έφτασε να έχει μεγάλο πληθυσμό, διότι, λόγω της ορεινής του θέσης, οι κάτοικοι εύρισκαν εκεί καταφύγιο από τις επιδρομές των πειρατών. Τα ίχνη κατοίκων στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι στη θέση Αϊ Γιάννης (Στέρνες) βρέθηκαν ερείπια αρχαίων ναών ελληνιστικής εποχής, ένα δε από τα κιονόκρανα μεταφέρθηκε και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σταυρού.

Το χωριό σήμερα έχει 45 κατοίκους. Ο επισκέπτης, εκτός από την εξαίσια θέα, μπορεί να δει τους τεραστίων διαστάσεων ογκόλιθους-μονόλιθους, οι οποίοι φέρουν ραβδώσεις από την εποχή των παγετώνων και να εντυπωσιαστεί κυρίως από τον ένα εξ΄αυτών, τον Αράκλη, προφανώς παραφθορά του ονόματος Ηρακλής.

Ο επισκέπτης της Ανωγής μπορεί επίσης να επισκεφτεί το παλαιό χωριό (Παξινάτα), να ξεναγηθεί σε ιστορικά ερείπια και σε διάσπαρτα εξωκλήσια και να περπατήσει σε μονοπάτια όπως αυτό που οδηγεί προς το Κιόνι ή προς το Βουνό, στην Αγία Ελεούσα.

© Αlexandra Varvarigou

Τέλος, σε απόσταση 2,5 χιλμ. Από το χωριό, βρίσκεται το μοναστήρι των Καθαρών, το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1563 και ανακαινίσθηκε το έτος 1696. Η εικόνα της Παναγίας των Καθαρών παριστά το γεννέσιον και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου μοναδικό μνημείο-μουσείο της Ελλάδας, με το αγέρωχο βενετσιάνικο καμπαναριό. Θαυμάσιες εικόνες Αγίων και μορφές Αγγέλων σπάνιας τεχνικής, μαρτυρούν το ταλέντο του ζωγράφου της εποχής, του Αντωνίου εξ Αγράφων, ο οποίος ολοκλήρωσε την εικονογράφηση στα 1680 .

Εξωγή

Η Εξωγή είναι το βορειότερο χωριό του νησιού, χτισμένο σε υψόμετρο 340 μ., στην Βορειοδυτική του χερσόνησο. Απέχει 22 χλμ. από το Βαθύ. Ιδρύθηκε από τους Ενετούς στις αρχές του 16ου αιώνα και ήταν ο τρίτος οικισμός της Ιθάκης, σημαντικός όμως, κυρίως λόγω της ασφάλειας που πρόσφερε η θέση του από τους πειρατές, καθώς και της ιδιαίτερης θέας του προς τις γύρω τοποθεσίες και τη θάλασσα.

Η Εξωγή είναι πολύ όμορφο και γραφικό χωριό, που προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη, ξεχωριστή θέα και άμεση επαφή με τη φύση. Σήμερα αριθμεί περί τους 45 μόνιμους κατοίκους, ενώ στα μέσα του 18ου αιώνα οι κάτοικοί του ανέρχονταν περίπου στους 1.400. Είχε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα καθώς παρήγαγε λινάρι, λάδι, κρασί και σταφίδα, προϊόντα τα οποία διακινούνταν από το επίνειο λιμάνι των Φρικών. Γύρω από το χωριό η γη ήταν διαμορφωμένη σε πεζούλες («Κρεμαστοί κήποι» της Εξωγής ή λαχίδες) έτσι δεν άφηναν το παραμικρό ίχνος γης ακαλλιέργητο.

© Athens Daedalus Flying Club
© Dimitris Artavanis

Στην Εξωγή φθάνουμε παίρνοντας το δρόμο από το Σταυρό προς Πλατρειθιά. Στο ψηλότερο σημείο ο δρόμος στρίβει αριστερά και ανηφορίζει προς την Εξωγή. Το τοπίο, που ξεδιπλώνεται κατά την άνοδο, είναι εξόχως εντυπωσιακό. Η θέα των συνοικισμών του Πλατρειθιά, και στο βάθος η θάλασσα και τα γύρω νησιά κόβουν την ανάσα. Αξίζει να σταματήσει κανείς στο πλάτωμα που σχηματίζεται στη «μεγάλη βόλτα» για να απολαύσει το θέαμα και να βγάλει εξαιρετικές φωτογραφίες με φόντο τον κόλπο των Αφαλών και των χωριών στους πρόποδες του βουνού.

Μετά από μερικά μέτρα φθάνουμε στην κεντρική πλατεία της Εξωγής, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Από την πλατεία και κοιτώντας προς τη Δύση θα παρατηρήσουμε τα απομεινάρια του παλαιού χωριού μέσα στη χαράδρα που έκρυβε τον οικισμό από τη θάλασσα εξ αιτίας του φόβου των πειρατών. Επίσης, θα παρατηρήσουμε τις πεζούλες που κάποτε καλλιεργούνταν η σταφίδα. Στις 17 Ιουλίου κάθε χρόνο, ημέρα μνήμης της Αγίας Μαρίνας, στην πλατεία του χωριού γίνεται μεγάλο πανηγύρι, το οποίο  προσελκύει πλήθος κόσμου.

Προχωρώντας ψηλότερα θα φθάσουμε στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Κάτω από το πλάτωμα της εκκλησίας υπάρχουν οι Πυραμίδες της Εξωγής, οι οποίες κτίσθηκαν την δεκαετία του 1930 από τον Ιωάννη Παπαδόπουλο (John Papas). Ο συμπατριώτης μας αυτός ήταν ένας εκκεντρικός εκατομμυριούχος, ο οποίος πέθανε άκληρος αφήνοντας την περιουσία του σε 46 παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού σε όλο τον κόσμο, με διαχειριστή τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ερχόμενος κατά καιρούς στην Ιθάκη έκτισε τις δύο πυραμίδες, από τις οποίες η Νότια είναι ο τάφος των γονιών του, ενώ η άλλη αποτελεί Τεκτονικό σύμβολο. Στο Βόρειο μέρος υπάρχει ο τάφος του. Γύρω από τον τάφο αλλά και στον περίβολο υπάρχουν 33 κρυπτογραφημένες επιγραφές.

Όμως τα αξιοθέατα στο χωριό της Εξωγής δεν σταματούν εδώ! Από το πλάτωμα της εκκλησίας ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στο πάλαι ποτέ μοναστήρι, στα «Περναράκια». Από κει η θέα είναι απίστευτη και το ηλιοβασίλεμα μοναδικό . Είναι το σημείο από όπου φαίνονται σχεδόν όλα τα χωριά της βόρειας Ιθάκης, τα απέναντι νησιά και η Αιτωλοακαρνανία, ενώ δυτικά διακρίνεται η Κεφαλονιά.

© Dimitris Artavanis
© Dimitris Artavanis

Οι φυσιολάτρεις, οι οποίοι αρέσκονται στην πεζοπορία, μπορούν να φθάσουν στην Εξωγή από το μονοπάτι που ξεκινάει από το «γεφύρι», στο κέντρο του Πλατρειθιά, περνάει από την αρχαιολογική περιοχή του Αγ. Αθανασίου, όπου και το Οδυσσειακό ανάκτορο, και ανηφορίζει προς Εξωγή μέσα από οργιώδη βλάστηση. Για την κατάβαση προτείνεται το μοναδικό μονοπάτι που οδηγεί στην πηγή του Καλάμου. Τα μονοπάτια αυτά ήταν οι παλαιοί δρόμοι των υποζυγίων και σήμερα είναι καλοδιατηρημένα. Θα ήταν παράληψη αν δεν αναφέραμε το εκπληκτικό μονοπάτι που ξεκινάει 20 μέτρα πριν μπούμε στο χωριό, αριστερά και οδηγεί στην τοποθεσία «Ρουσάνος» . Η σχεδόν τροπική βλάστηση, η θέα του χωριού Σταυρός και της παραλίας «Πόλη» είναι μοναδική και αφήνει άφωνο τον επισκέπτη.

Κιόνι

Το Κιόνι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ιθάκης. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, τους οποίους άρχισε να ελκύει η ανάγκη για πρόσβαση στην θάλασσα.

Μπαίνοντας ο επισκέπτης στον όμορφο ορμίσκο του Κιονιού αντικρίζει τον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό να ξεπροβάλει σκαρφαλωμένος αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, που συναντά τη θάλασσα, η οποία από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο κατακλύζεται από μικρά και μεγάλα σκάφη.

Ερχόμενος ο επισκέπτης οδικώς από την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, μετά από 24 χιλιόμετρα φτάνει στην είσοδο του χωριού, τη Ράχη. Στα αριστερά του, βρίσκεται ο μικρός ορμίσκος του Μαυρουνά, ένα μικρό καταφύγιο για μικρές ψαρόβαρκες. Στην περιοχή αυτή, λειτουργούσε τον προπερασμένο αιώνα το μοναστήρι του Αϊ-Νικόλα, ενώ σήμερα υπάρχει μόνο η μικρή του εκκλησία, στο ιερό της οποίας σώζεται αρχαίο κιονόκρανο. Σ’ αυτήν περίπου την περιοχή, στα μέσα του 17ου αιώνα, μετά από μια σκληρή μάχη, οι ντόπιοι κάτοικοι κατατρόπωσαν τους πειρατές.

© Dimitris Artavanis
© Dimitris Artavanis

Αξίζει, επίσης, να περπατήσει στον δρόμο προς τον «Αργαλειό» και προς την περιοχή της Λόντζας. Εκεί θα συναντήσει τα ερείπια του σπιτιού του ήρωα του ’21, Καραϊσκάκη και τις βοτσαλωτές παραλίες με τα καθαρά νερά Κατσικούλι, Σαρακινάρι, Πλακούτσες και Φιλιατρό, όπου θα απολαύσει το μπάνιο του.

Το Χωριό γιορτάζει του Αϊ-Λιά, στις 20 Ιουλίου. Το πρωί οι μικρές ψαρόβαρκες μεταφέρουν τους κατοίκους στο μικρό ξωκλήσι, που βρίσκεται λίγο έξω από το λιμάνι, ενώ το βράδυ στην παραλία γίνεται πανηγύρι, όπου το κέφι και ο χορός κρατούν μέχρι το πρωί.

Είναι γεγονός ότι το γραφικό Κιόνι διεκδικεί επάξια μια θέση ανάμεσα στους διασημότερους προορισμούς του Ιονίου.

Στην κορυφή της Ράχης, βρίσκεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας χτισμένη στο τέλος του προηγούμενου αιώνα με εξαιρετικού ενδιαφέροντος τέμπλο.
Κατηφορίζοντας προς το γραφικό λιμανάκι του χωριού ο επισκέπτης αντικρίζει την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, ενώ οι κόκκινες κεραμοσκεπές των σπιτιών ξεπροβάλουν μέσα από ένα καταπράσινο μαγευτικό τοπίο, συντιθέμενο από ελιές, κυπαρίσσια και σκίνους.

Στην παραλία, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του στις καφετέριες του χωριού και να γευτεί τα υπέροχα φαγητά των εστιατορίων του, ενώ το βράδυ έχει την δυνατότητα να αγναντέψει τους τρεις φωτισμένους ανεμόμυλους, οι οποίοι στέκονται αγέρωχοι στην είσοδο του λιμανιού.

© Julia Klimi

Λεύκη

Τα όμορφα σπίτια της, μερικά λευκά και μερικά στο χρώμα των γύρω βράχων, είναι ριζωμένα στη δυτική πλαγιά του Νήριτου, με θέα το κανάλι της Κεφαλονιάς και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στη μεριά του Φισκάρδου. Είναι κτισμένα δεξιά κι αριστερά του δρόμου και με την χαρακτηδρμριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους συνθέτουν μια αυθεντική, νησιώτικη εικόνα.

Γύρω, ανάμεσα σε γκρεμούς και σε χαλάσματα προβαίνουν μαυροπράσινες οι ελιές και οι κουτσουπιές. Μονοπάτια κατηφορικά οδηγούν, μέσα από καταπράσινα τοπία, στους μεγάλους βράχους των ακτών και σε μικρές απόμερες παραλίες μοναδικής ομορφιάς. Αμμουδάκι, Άμμος του Καλομοίρη, Καμίνια, μικρά ακρογιάλια με γαλαζοπράσινα νερά, που παίρνουν τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, όταν ο ήλιος χάνεται προς το Φισκάρδο. Δρόμος από την Λεύκη οδηγεί στην περιοχή Κάβος, απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα προς την Κεφαλονιά είναι επίσης υπέροχο. Όλη η περιοχή του Κάβου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το άγριο, φυσικό της μεγαλείο. Από την Πόλη υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, το οποίο γιορτάζει κάθε χρόνο.

© Athens Daedalus Flying Club

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ιερού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, με εικόνες ρωσικής τέχνης, είναι αφιέρωμα μεταναστών στην Οδησσό στα τέλη του 19ου αιώνα . Επίσης στο εκκλησάκι του Αγίου Βλάση υπάρχουν εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης.

Περαχώρι

Μοναδικό χωριό στη νότια Ιθάκη, το ορεινό, πολυπληθές Περαχώρι, είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στην βορειοανατολική πλευρά του όρους Νήιον.
Ακολουθώντας τους φιδωτούς του δρόμους, ο επισκέπτης ανακαλύπτει ένα χωριό ξεχωριστό με περιποιημένα σπίτια, ασβεστωμένες αυλές και λουλουδιασμένους κήπους. Ανεβαίνοντας, η θέα γίνεται ολοένα και πιο μαγευτική και όταν πια φτάσει στη θέση Αγνάντιο – το υψηλότερο σημείο του οικισμού, βλέπει από τη Λευκάδα μέχρι τη Ζάκυνθο.

Οι κάτοικοι του Περαχωρίου, που φημίζονται για τη ζωντάνια, την εργατικότητα και τη φιλοξενία τους, είναι κατά κύριο λόγο ναυτικοί και αγρότες. Σήμερα, μπορεί κανείς να προμηθευτεί προϊόντα γνωστά για την ποιότητα και την αγνότητά τους, όπως κρασί, λάδι, μέλι κ.ά.  Το περαχωρίτικο κρασί προσφέρεται δωρεάν, κάθε τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου στην «Γιορτή του Κρασιού».

© Foivos Tsaravopoulos
© Giorgos Delaportas

Κοντά στο χωριό, βρίσκονται το δάσος του Περαχωρίου «Αφεντικός Λόγγος», πολλά περιποιημένα εξωκλήσια, που λειτουργούνται μέχρι σήμερα, το μοναστήρι των Ταξιαρχών και τα μεσαιωνικά, ερειπωμένα χωριά Παλαιοχώρα και Κουνουβάτο. Στο Κουνουβάτο γεννήθηκε ο Άγιος Ραφαήλ και στη θέση του σπιτιού του χτίστηκε ναός στη χάρη του. Στην ευρύτερη περιοχή του Περαχωρίου, στον Μαραθιά, βρίσκονται οι Ομηρικές τοποθεσίες Αρεθούσα Κρήνη, Κόρακος Πέτρα, Σπηλιά Ευμαίου και στο ακρωτήριο Μούντα το ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη.

Πλατρειθιάς

Ο Πλατρειθιάς είναι το πιο εκτεταμένο χωριό της Ιθάκης. Βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της και αποτελείται από τους οικισμούς: Μπούζος ή Κανάλια, Κολιερή, Λόφος, Μέσα Πλατρειθιάς, Άγιοι Σαράντα, Λαχός, Μισοβουνό, Μάρμακας και Φρίκες. Απέχει 20 χλμ. από το Βαθύ και 2 χλμ. από το κεφαλοχώρι της βόρειας Ιθάκης, τον Σταυρό, ενώ αριθμεί περίπου 210 μόνιμους κατοίκους. Πιθανολογείται ότι η ονομασία του προέρχεται από τον ξεροπόταμο, ο οποίος διασχίζει την περιοχή και ονομάζονταν «Πλατύ Ρείθρον».

Ο Πλατρειθιάς ξεκινάει από τα Κανάλια, από τη διασταύρωση του δρόμου προς την Εξωγή. Ο δρόμος μας οδηγεί στο τρίστρατο, όπου βρίσκεται το γεφύρι καθώς και το μοναδικό εστιατόριο του Πλατρειθιά. Συνεχίζοντας ευθεία, στον δρόμο προς την Κολιερή, θα φθάσουμε στo πάρκο «Νίκου Δευτεραίου» για να απολαύσουμε τη θέα του κόλπου των Αφαλών, ενώ λίγο πιο πέρα θα βρούμε το υπαίθριο λαογραφικό μουσείο του Στάθη Ραυτόπουλου.

© Dimitris Artavanis
© Dimitris Artavanis
© Αlexandra Varvarigou

Μετά το υπαίθριο μουσείο, στην αρχή τού οικισμού Κολιερή, ο δρόμος χωρίζεται: ο αριστερός οδηγεί στην άνω γειτονιά της συνοικίας, την Πάνω Κολιερή και ο δεξιός οδηγεί κάτω απ’ το «κορακοστέφανο», στην μοναδική πηγή του νησιού, τον Κάλαμο. Το κρύο και γάργαρο νερό της πηγής τρέχει εκεί, αστείρευτο, για χιλιάδες χρόνια. Στην πηγή του Καλάμου έχουν ξεδιψάσει προσωπικότητες, όπως ο Λόρδος Βύρων, ο Σλίμαν, η βασίλισσα Φρειδερίκη, ο Α. Ωνάσης, η Τζάκη Κένεντι και πολλοί άλλοι. Από τον Κάλαμο ξεκινάει καλοδιατηρημένο μονοπάτι, που οδηγεί στο χωριό Εξωγή, ενώ ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στην παραλία Περιβόλι στον κόλπο των Αφαλών. Τα μονοπάτια αυτά χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της Εξωγής για να πάρουν νερό αλλά και να κολυμπήσουν.

Από το τρίστρατο (Γεφύρι), λίγα μέτρα αριστερά, θα βρούμε τον δρόμο ο οποίος οδηγεί στην παραλία των Αφαλών. Διασχίζοντας μια ονειρική τοποθεσία με σχεδόν «τροπική» βλάστηση, φτάνουμε στην θαυμάσια θάλασσα του κόλπου των Αφαλών. Πανέμορφος τόπος με βοτσαλωτή παραλία και βραχώδεις ακτές που κρύβουν ακόμα τρεις ερημικές παραλίες, το Αμουδάκι, το Κουλούμι και το Περιβόλι, γι’ αυτούς που ζητούν την απόλυτη ηρεμία. Οι μικρές αυτές παραλίες είναι ιδανικές για αρχάριους ψαροντουφεκάδες. Στον κόλπο των Αφαλών υπάρχουν επίσης οι παραλίες, Πλατυνάμμος, Κάθισμα, Συκιά κ.ά., οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος. Οι παραλίες αυτές, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να αναζητήσει κάποιος στις διακοπές του. Υπέροχα τουρκουάζ νερά με πανύψηλους γκρεμούς που προσελκύουν εκατοντάδες θαλαμηγούς και σκάφη, όλο το καλοκαίρι.

Από το γεφύρι επίσης φθάνουμε στην πλατεία του χωριού, «Λίμνες». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στις Λίμνες λαβαίνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, το οποίο προσελκύει πλήθος κόσμου. Λίγα μέτρα πιο πάνω ο λόφος των Ταξιαρχών, με την ομώνυμη εκκλησία, προσφέρει ωραία θέα προς τις Αφάλες και το χωριό.

Συνεχίζοντας φθάνουμε στον οικισμό Άγιοι Σαράντα, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι. Αξίζει η επίσκεψη εκεί, καθώς το εκκλησάκι είναι ολόκληρο αγιογραφημένο από τον γνωστό Ιταλό αρχιτέκτονα και αγιογράφο Bruno Mazzali.

Θα συνεχίσουμε προς τα κάτω για να συναντήσουμε τον δρόμο, ο οποίος οδηγεί στην Παναγία στη Σκάλα. Η διαδρομή αυτή κυριολεκτικά κόβει την ανάσα, καθώς από κάτω, κάθετα εκτείνεται ο κόλπος των Αφαλών. Στο διάσελο υπάρχει ο μοναδικός σε καλή κατάσταση ανεμόμυλος του νησιού. Πιο πέρα, αντικρίζουμε το εκκλησάκι της Παναγίας που εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Μετά τη θεία λειτουργία ο τοπικός όμιλος προσφέρει … γίδα βραστή, γλυκά και ποτά. Αξέχαστο επίσης σε όσους το είδαν μένει το ηλιοβασίλεμα από το Μύλο της Παναγιάς…

Οι διαθέτοντες 4χ4 μπορούν να συνεχίσουν προς τα κάτω, σε μια μαγευτική διαδρομή για να φτάσουν στις παραλίες Αλυκές και Μάρμακας. Η τοποθεσία είναι υπέροχη με ωραία βοτσαλωτή παραλία, τεράστιους ευκαλύπτους, που δίνουν σκιά, ενώ στη μέση δεσπόζει το νησάκι Αγ. Νικόλαος. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί καντίνα. Σημειώνουμε ότι η περιοχή είναι προσβάσιμη και από τις Φρίκες. Ενδείκνυται μόνο αν έχετε το κατάλληλο αυτοκίνητο, καθώς θα φτάσετε από έναν δύσκολο χωματόδρομο.

© delas photography

Τελειώνοντας το οδοιπορικό του Πλατρειθιά, θα αναφερθούμε στην Αρχαιολογική περιοχή του Αγ. Αθανασίου ή της « Σχολής του Ομήρου» . Παίρνοντας τον δρόμο για τη Εξωγή μετά από περίπου 100 μέτρα συναντάμε δεξιά τον χωματόδρομο, ο οποίος οδηγεί στα όρια Εξωγής και Πλατρειθιά. Εκεί θα δούμε τα απομεινάρια αρχαίων κτισμάτων, κυρίως μυκηναϊκών, της «Σχολής Ομήρου». H επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λ. Κοντορλή-Παπαδοπούλου, υπό την διεύθυνση της οποίας διεξήχθησαν στον χώρο ανασκαφές, ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2010, ότι πρόκειται για το ανάκτορο του Οδυσσέα. Περιλαμβάνει δωμάτια σε δύο επίπεδα, πέτρινη σκάλα εισόδου και εσωτερική διπλή πέτρινη σκάλα, υπόγειες αποθήκες τροφίμων, μωσαϊκό δάπεδο, υπόγεια κτιστή πηγή ύδρευσης και εξωτερικά τείχη. Η περιοχή έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «αρχαιολογική» και ο χώρος έχει απαλλοτριωθεί.

Σταυρός

Το κεφαλοχώρι της βόρειας Ιθάκης, σε απόσταση 17 χιλ. από το Βαθύ, είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Χωριό αρχοντικό, με σπίτια καλαίσθητα, αποτελεί ιδανικό τόπο διακοπών και βάση εξορμήσεων μια και συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα.

Στην πλατεία του χωριού ο βυζαντινός ναός του Σωτήρα και το όμορφο πάρκο με την προτομή του Οδυσσέα και την αναπαράσταση του Οδυσσειακού Ανακτόρου, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Bruno Mazzali, παρουσιάζουν μία εικόνα μοναδική και σπάνια για χωριό της Ελληνικής υπαίθρου. Σε κοντινή απόσταση και με πρόσοψη στην πλατεία δεσπόζει το Παλάτι του Τζανή, αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής της Αγγλοκρατίας.

Στα ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια της πλατείας, μέσα στο πράσινο των πεύκων και ευκαλύπτων, μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά παραδοσιακά γλυκίσματα και να γευτείτε φαγητά, που αναδεικνύουν την παραδοσιακή ιθακήσια κουζίνα. Στον ίδιο χώρο, στις 5 και 6 Αυγούστου, στην γιορτή του «Σωτήρα», γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού, όπου όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, διασκεδάζουν μέχρι το πρωί.

© delas photography

Ο λόφος των Πηλικάτων, βόρεια του Σταυρού, στην περιοχή που βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, λόγω της υπάρξεως λειψάνων περιτειχισμένου οικισμού πρωτοελλαδικής και μυκηναϊκής περιόδου. Στην περιοχή αυτή ήταν, κατά την άποψη του W. Heurtley, η θέση του Οδυσσειακού Ανακτόρου.

Επίνειο του Σταυρού είναι ο όρμος της Πόλης, σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου από την Πλατεία, με το γραφικό αγκυροβόλιο των ψαροκάικων και την μεγάλη οργανωμένη παραλία. Εδώ, μπορεί να απολαύσει κανείς τον ίσκιο και τη δροσιά που χαρίζουν πανύψηλα δέντρα, κυρίως πεύκα, λεύκες και κυπαρίσσια, τα οποία φτάνουν ως την άκρη της θάλασσας.

Ο όρμος πήρε το όνομά του από τον αρχαίο οικισμό, που βρίσκεται βυθισμένος στα νερά του. Είναι πιθανόν να πρόκειται για την Ιερουσαλήμ, την οποία αναφέρει η Άννα Κομνηνή στο έργο της «Αλεξιάς», και καταποντίστηκε μετά από ισχυρό σεισμό το 967 μ.Χ.. Στη βορινή πλευρά του κόλπου, υπάρχουν υπολείμματα της κατεστραμμένης σπηλιάς του Λοΐζου, η οποία –πιθανότατα από το 2500 π.Χ. σίγουρα όμως από την Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους– χρησίμευε ως τέμενος. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι εκεί λατρεύονταν ο Οδυσσέας, του οποίου το όνομα βρίσκεται στο περίφημο εκείνο όστρακο από γυναικεία πήλινη μάσκα του 2ου αι. π.Χ., με την επιγραφή: «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ».

Φρίκες

Οι Φρίκες βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 19 χλμ. από τo Βαθύ, 5 χλμ. από το Κιόνι και 3 χλμ από τον Σταυρό . Το χωριό άρχισε να κατοικείται από τον 16ο αιώνα, όταν κάτοικοι των γύρω ορεινών περιοχών χρησιμοποίησαν το φυσικό λιμάνι για τις ανάγκες της αλιείας και κυρίως για εμπορικές συναλλαγές με την Λευκάδα και την ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκεί τοποθετείται το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου.

Αυτό το γραφικό ψαροχώρι αποτελεί σήμερα σημαντικό τουριστικό προορισμό με οργανωμένες τουριστικές μονάδες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνδέεται καθημερινά ακτοπλοϊκώς με τη Λευκάδα. Διαθέτει χώρους ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής, προσελκύει μεγάλο αριθμό ιστιοφόρων, ενώ θεωρείται ως ιδανική αφετηρία για αποδράσεις με βαρκάκι προς τις υπέροχες κοντινές παραλίες, αλλά και για συναρπαστικές θαλάσσιες διαδρομές στα βόρεια παράλια του νησιού. Στο κόλπο των Φρικών, λόγω του ισχυρού τοπικού ΒΔ ανέμου, ο οποίος πνέει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, επικρατούν ιδανικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα και windsurfing.

© Dimitris Artavanis
© delas photography

Κύριο αξιοθέατο του χωριού αποτελούν οι δύο καλά διατηρημένοι ανεμόμυλοι, που βρίσκονται στις δύο πλευρές του λιμανιού και τις νύχτες θα τους δείτε φωτισμένους. Δίπλα στη θάλασσα έχετε εναλλακτικές προτάσεις για καφέ, καλό φαγητό, κυρίως φρέσκο ψάρι, καθώς και για ποτό. Των Αγίων Αποστόλων, στις 30 Ιουνίου, πραγματοποιείται το τοπικό πανηγύρι, το οποίο συγκεντρώνει πολύ κόσμο από όλη την Ιθάκη καθώς και πολλούς επισκέπτες.

Από τις Φρίκες ξεκινά ο χωμάτινος δρόμος προς την, απαράμιλλης ομορφιάς, περιοχή του Μάρμακα, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του και να επισκεφτεί τον μοναδικό υγροβιότοπο της Ιθάκης, τις Αλυκές. Η διαδρομή από τις Φρίκες για το διπλανό χωριό, το Κιόνι, πλάι στο κύμα και ανάμεσα στο καταπράσινο της φύσης και το γαλάζιο της θάλασσας, είναι από τις μαγευτικότερες που μπορεί κάποιος να συναντήσει στα νησιά του Ιονίου. Ξεδιπλώνεται στην άκρη της θάλασσας και στρίβοντας χάνεται, περνώντας δίπλα από απάνεμες, δαντελωτές παραλίες, γεμάτες ήλιο και βότσαλο, για να φανεί και πάλι στην αντικρινή στροφή, σαν να θέλει, κάποιες φορές, να λουστεί στη θάλασσα που την τυλίγει.

  • Ελληνικά
  • EN
MENOY