Η Εξωγή είναι το βορειότερο χωριό του νησιού, χτισμένο σε υψόμετρο 340 μ., στην Βορειοδυτική του χερσόνησο. Απέχει 22 χλμ. από το Βαθύ. Ιδρύθηκε από τους Ενετούς στις αρχές του 16ου αιώνα και ήταν ο τρίτος οικισμός της Ιθάκης, σημαντικός όμως, κυρίως λόγω της ασφάλειας που πρόσφερε η θέση του από τους πειρατές, καθώς και της ιδιαίτερης θέας του προς τις γύρω τοποθεσίες και τη θάλασσα.

Η Εξωγή είναι πολύ όμορφο και γραφικό χωριό, που προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη, ξεχωριστή θέα και άμεση επαφή με τη φύση. Σήμερα αριθμεί περί τους 45 μόνιμους κατοίκους, ενώ στα μέσα του 18ου αιώνα οι κάτοικοί του ανέρχονταν περίπου στους 1.400. Είχε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα καθώς παρήγαγε λινάρι, λάδι, κρασί και σταφίδα, προϊόντα τα οποία διακινούνταν από το επίνειο λιμάνι των Φρικών. Γύρω από το χωριό η γη ήταν διαμορφωμένη σε πεζούλες («Κρεμαστοί κήποι» της Εξωγής ή λαχίδες) έτσι δεν άφηναν το παραμικρό ίχνος γης ακαλλιέργητο.

© Athens Daedalus Flying Club
© Dimitris Artavanis

Στην Εξωγή φθάνουμε παίρνοντας το δρόμο από το Σταυρό προς Πλατρειθιά. Στο ψηλότερο σημείο ο δρόμος στρίβει αριστερά και ανηφορίζει προς την Εξωγή. Το τοπίο, που ξεδιπλώνεται κατά την άνοδο, είναι εξόχως εντυπωσιακό. Η θέα των συνοικισμών του Πλατρειθιά, και στο βάθος η θάλασσα και τα γύρω νησιά κόβουν την ανάσα. Αξίζει να σταματήσει κανείς στο πλάτωμα που σχηματίζεται στη «μεγάλη βόλτα» για να απολαύσει το θέαμα και να βγάλει εξαιρετικές φωτογραφίες με φόντο τον κόλπο των Αφαλών και των χωριών στους πρόποδες του βουνού.

Μετά από μερικά μέτρα φθάνουμε στην κεντρική πλατεία της Εξωγής, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Από την πλατεία και κοιτώντας προς τη Δύση θα παρατηρήσουμε τα απομεινάρια του παλαιού χωριού μέσα στη χαράδρα που έκρυβε τον οικισμό από τη θάλασσα εξ αιτίας του φόβου των πειρατών. Επίσης, θα παρατηρήσουμε τις πεζούλες που κάποτε καλλιεργούνταν η σταφίδα. Στις 17 Ιουλίου κάθε χρόνο, ημέρα μνήμης της Αγίας Μαρίνας, στην πλατεία του χωριού γίνεται μεγάλο πανηγύρι, το οποίο  προσελκύει πλήθος κόσμου.

Προχωρώντας ψηλότερα θα φθάσουμε στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Κάτω από το πλάτωμα της εκκλησίας υπάρχουν οι Πυραμίδες της Εξωγής, οι οποίες κτίσθηκαν την δεκαετία του 1930 από τον Ιωάννη Παπαδόπουλο (John Papas). Ο συμπατριώτης μας αυτός ήταν ένας εκκεντρικός εκατομμυριούχος, ο οποίος πέθανε άκληρος αφήνοντας την περιουσία του σε 46 παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού σε όλο τον κόσμο, με διαχειριστή τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ερχόμενος κατά καιρούς στην Ιθάκη έκτισε τις δύο πυραμίδες, από τις οποίες η Νότια είναι ο τάφος των γονιών του, ενώ η άλλη αποτελεί Τεκτονικό σύμβολο. Στο Βόρειο μέρος υπάρχει ο τάφος του. Γύρω από τον τάφο αλλά και στον περίβολο υπάρχουν 33 κρυπτογραφημένες επιγραφές.

Όμως τα αξιοθέατα στο χωριό της Εξωγής δεν σταματούν εδώ! Από το πλάτωμα της εκκλησίας ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στο πάλαι ποτέ μοναστήρι, στα «Περναράκια». Από κει η θέα είναι απίστευτη και το ηλιοβασίλεμα μοναδικό . Είναι το σημείο από όπου φαίνονται σχεδόν όλα τα χωριά της βόρειας Ιθάκης, τα απέναντι νησιά και η Αιτωλοακαρνανία, ενώ δυτικά διακρίνεται η Κεφαλονιά.

© Dimitris Artavanis
© Dimitris Artavanis

Οι φυσιολάτρεις, οι οποίοι αρέσκονται στην πεζοπορία, μπορούν να φθάσουν στην Εξωγή από το μονοπάτι που ξεκινάει από το «γεφύρι», στο κέντρο του Πλατρειθιά, περνάει από την αρχαιολογική περιοχή του Αγ. Αθανασίου, όπου και το Οδυσσειακό ανάκτορο, και ανηφορίζει προς Εξωγή μέσα από οργιώδη βλάστηση. Για την κατάβαση προτείνεται το μοναδικό μονοπάτι που οδηγεί στην πηγή του Καλάμου. Τα μονοπάτια αυτά ήταν οι παλαιοί δρόμοι των υποζυγίων και σήμερα είναι καλοδιατηρημένα. Θα ήταν παράληψη αν δεν αναφέραμε το εκπληκτικό μονοπάτι που ξεκινάει 20 μέτρα πριν μπούμε στο χωριό, αριστερά και οδηγεί στην τοποθεσία «Ρουσάνος» . Η σχεδόν τροπική βλάστηση, η θέα του χωριού Σταυρός και της παραλίας «Πόλη» είναι μοναδική και αφήνει άφωνο τον επισκέπτη.

  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY