Το χωριό της Ανωγής βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην Ανατολική πλευρά του όρους Νήριτο και είναι ένα από τα διαμερίσματα του Δήμου Ιθάκης.

Η ιστορία του ξεκινά βαθιά μέσα στους αιώνες, από όταν κατοικήθηκε η Ιθάκη, 6000 χρόνια πριν. Από αρχαιοτάτων χρόνων άλλη ονομασία δεν είχε κι αυτό το οφείλει στη θέση που κατέχει μέσα στο πετρώδες οροπέδιο του όρους Νήριτου, το οποίο ονομάζεται επίσης και βουνό της Ανωγής (830μ.). Το βουνό αυτό έχει το όνομα του Νήριτου του πρώτου κατοίκου της περιοχής.

Το χωριό κατοικήθηκε πυκνά στα μεσαιωνικά χρόνια και έφτασε να έχει μεγάλο πληθυσμό, διότι, λόγω της ορεινής του θέσης, οι κάτοικοι εύρισκαν εκεί καταφύγιο από τις επιδρομές των πειρατών. Τα ίχνη κατοίκων στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι στη θέση Αϊ Γιάννης (Στέρνες) βρέθηκαν ερείπια αρχαίων ναών ελληνιστικής εποχής, ένα δε από τα κιονόκρανα μεταφέρθηκε και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σταυρού.

Το χωριό σήμερα έχει 45 κατοίκους. Ο επισκέπτης, εκτός από την εξαίσια θέα, μπορεί να δει τους τεραστίων διαστάσεων ογκόλιθους-μονόλιθους, οι οποίοι φέρουν ραβδώσεις από την εποχή των παγετώνων και να εντυπωσιαστεί κυρίως από τον ένα εξ΄αυτών, τον Αράκλη, προφανώς παραφθορά του ονόματος Ηρακλής.

Ο επισκέπτης της Ανωγής μπορεί επίσης να επισκεφτεί το παλαιό χωριό (Παξινάτα), να ξεναγηθεί σε ιστορικά ερείπια και σε διάσπαρτα εξωκλήσια και να περπατήσει σε μονοπάτια όπως αυτό που οδηγεί προς το Κιόνι ή προς το Βουνό, στην Αγία Ελεούσα.

© Αlexandra Varvarigou

Τέλος, σε απόσταση 2,5 χιλμ. Από το χωριό, βρίσκεται το μοναστήρι των Καθαρών, το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1563 και ανακαινίσθηκε το έτος 1696. Η εικόνα της Παναγίας των Καθαρών παριστά το γεννέσιον και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου μοναδικό μνημείο-μουσείο της Ελλάδας, με το αγέρωχο βενετσιάνικο καμπαναριό. Θαυμάσιες εικόνες Αγίων και μορφές Αγγέλων σπάνιας τεχνικής, μαρτυρούν το ταλέντο του ζωγράφου της εποχής, του Αντωνίου εξ Αγράφων, ο οποίος ολοκλήρωσε την εικονογράφηση στα 1680 .

  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY