Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης

Στο Βαθύ, από το 1957, λειτουργεί το Ίδρυμα «Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης», του οποίου σκοπός είναι η συμβολή στην πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ιθάκης.

Η δαπάνη για την ανέγερση του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης καλύφθηκε από τον ιδρυτή του Ιδρύματος Αναστάσιο Θ. Καλλίνικο, ενώ το ίδρυμα διοικείται από πενταμελές συμβούλιο και υπόκειται στην κατά νόμο εποπτεία της διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο ιδιόκτητο διώροφο κτήριό του και για την εκπλήρωση των σκοπών του, το Ίδρυμα λειτουργεί:

1. Βιβλιοθήκη αποτελούμενη από δέκα χιλιάδες περίπου βιβλία, μερικά εκ των οποίων είναι εξαιρετικά σπάνια, όπως το Στράβωνος Γεωγραφικών Βίβλος, Francofurti, apud haeredes Andrea Wecheli, 1585 και το Παυσανίου της Ελλάδος Περιήγησις, Excudebat Eustathius Vignon Arrebat, 1581. Στην βιβλιοθήκη ευρίσκεται επίσης η μετάφραση της Οδύσσειας και της Ιλιάδας στα Ιαπωνικά, έκδοσης 1940.

2. Αίθουσα εκδηλώσεων, επιφάνειας 200 περίπου τετραγωνικών μέτρων, στην οποία παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, συνελεύσεις τοπικών Σωματείων καθώς επίσης μουσικές, εικαστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως χοροεσπερίδες, δεξιώσεις κ.λπ.

3. Αίθουσα Κινηματογράφου/Συνεδριακού Κέντρου, στην οποία κατά το παρελθόν λειτουργούσε αποκλειστικά κινηματογράφος. Αργότερα, ο Δήμος Ιθάκης φρόντισε για τον εκσυγχρονισμό της, εγκαθιστώντας όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για την άρτια λειτουργία ενός σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου. Στο παρελθόν και οι τρεις χώροι, Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Εκδηλώσεων και Αίθουσα Κινηματογράφου, έχουν χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα για την πραγματοποίηση συνεδρίων η άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οι ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιδρύματος είναι αναρτημένα στην κεντρική είσοδο του κτηρίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Α. Καλλινίκου 32
28300 Βαθύ Ιθάκης
Τηλ. : +30 2674032248
e-mail: morf45@otenet.gr

  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY