Ο Πλατρειθιάς είναι το πιο εκτεταμένο χωριό της Ιθάκης. Βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της και αποτελείται από τους οικισμούς: Μπούζος ή Κανάλια, Κολιερή, Λόφος, Μέσα Πλατρειθιάς, Άγιοι Σαράντα, Λαχός, Μισοβουνό, Μάρμακας και Φρίκες. Απέχει 20 χλμ. από το Βαθύ και 2 χλμ. από το κεφαλοχώρι της βόρειας Ιθάκης, τον Σταυρό, ενώ αριθμεί περίπου 210 μόνιμους κατοίκους. Πιθανολογείται ότι η ονομασία του προέρχεται από τον ξεροπόταμο, ο οποίος διασχίζει την περιοχή και ονομάζονταν «Πλατύ Ρείθρον».

Ο Πλατρειθιάς ξεκινάει από τα Κανάλια, από τη διασταύρωση του δρόμου προς την Εξωγή. Ο δρόμος μας οδηγεί στο τρίστρατο, όπου βρίσκεται το γεφύρι καθώς και το μοναδικό εστιατόριο του Πλατρειθιά. Συνεχίζοντας ευθεία, στον δρόμο προς την Κολιερή, θα φθάσουμε στo πάρκο «Νίκου Δευτεραίου» για να απολαύσουμε τη θέα του κόλπου των Αφαλών, ενώ λίγο πιο πέρα θα βρούμε το υπαίθριο λαογραφικό μουσείο του Στάθη Ραυτόπουλου.

© Dimitris Artavanis
© Dimitris Artavanis
© Αlexandra Varvarigou

Μετά το υπαίθριο μουσείο, στην αρχή τού οικισμού Κολιερή, ο δρόμος χωρίζεται: ο αριστερός οδηγεί στην άνω γειτονιά της συνοικίας, την Πάνω Κολιερή και ο δεξιός οδηγεί κάτω απ’ το «κορακοστέφανο», στην μοναδική πηγή του νησιού, τον Κάλαμο. Το κρύο και γάργαρο νερό της πηγής τρέχει εκεί, αστείρευτο, για χιλιάδες χρόνια. Στην πηγή του Καλάμου έχουν ξεδιψάσει προσωπικότητες, όπως ο Λόρδος Βύρων, ο Σλίμαν, η βασίλισσα Φρειδερίκη, ο Α. Ωνάσης, η Τζάκη Κένεντι και πολλοί άλλοι. Από τον Κάλαμο ξεκινάει καλοδιατηρημένο μονοπάτι, που οδηγεί στο χωριό Εξωγή, ενώ ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στην παραλία Περιβόλι στον κόλπο των Αφαλών. Τα μονοπάτια αυτά χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της Εξωγής για να πάρουν νερό αλλά και να κολυμπήσουν.

Από το τρίστρατο (Γεφύρι), λίγα μέτρα αριστερά, θα βρούμε τον δρόμο ο οποίος οδηγεί στην παραλία των Αφαλών. Διασχίζοντας μια ονειρική τοποθεσία με σχεδόν «τροπική» βλάστηση, φτάνουμε στην θαυμάσια θάλασσα του κόλπου των Αφαλών. Πανέμορφος τόπος με βοτσαλωτή παραλία και βραχώδεις ακτές που κρύβουν ακόμα τρεις ερημικές παραλίες, το Αμουδάκι, το Κουλούμι και το Περιβόλι, γι’ αυτούς που ζητούν την απόλυτη ηρεμία. Οι μικρές αυτές παραλίες είναι ιδανικές για αρχάριους ψαροντουφεκάδες. Στον κόλπο των Αφαλών υπάρχουν επίσης οι παραλίες, Πλατυνάμμος, Κάθισμα, Συκιά κ.ά., οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος. Οι παραλίες αυτές, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να αναζητήσει κάποιος στις διακοπές του. Υπέροχα τουρκουάζ νερά με πανύψηλους γκρεμούς που προσελκύουν εκατοντάδες θαλαμηγούς και σκάφη, όλο το καλοκαίρι.

Από το γεφύρι επίσης φθάνουμε στην πλατεία του χωριού, «Λίμνες». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στις Λίμνες λαβαίνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, το οποίο προσελκύει πλήθος κόσμου. Λίγα μέτρα πιο πάνω ο λόφος των Ταξιαρχών, με την ομώνυμη εκκλησία, προσφέρει ωραία θέα προς τις Αφάλες και το χωριό.

Συνεχίζοντας φθάνουμε στον οικισμό Άγιοι Σαράντα, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι. Αξίζει η επίσκεψη εκεί, καθώς το εκκλησάκι είναι ολόκληρο αγιογραφημένο από τον γνωστό Ιταλό αρχιτέκτονα και αγιογράφο Bruno Mazzali.

Θα συνεχίσουμε προς τα κάτω για να συναντήσουμε τον δρόμο, ο οποίος οδηγεί στην Παναγία στη Σκάλα. Η διαδρομή αυτή κυριολεκτικά κόβει την ανάσα, καθώς από κάτω, κάθετα εκτείνεται ο κόλπος των Αφαλών. Στο διάσελο υπάρχει ο μοναδικός σε καλή κατάσταση ανεμόμυλος του νησιού. Πιο πέρα, αντικρίζουμε το εκκλησάκι της Παναγίας που εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Μετά τη θεία λειτουργία ο τοπικός όμιλος προσφέρει … γίδα βραστή, γλυκά και ποτά. Αξέχαστο επίσης σε όσους το είδαν μένει το ηλιοβασίλεμα από το Μύλο της Παναγιάς…

Οι διαθέτοντες 4χ4 μπορούν να συνεχίσουν προς τα κάτω, σε μια μαγευτική διαδρομή για να φτάσουν στις παραλίες Αλυκές και Μάρμακας. Η τοποθεσία είναι υπέροχη με ωραία βοτσαλωτή παραλία, τεράστιους ευκαλύπτους, που δίνουν σκιά, ενώ στη μέση δεσπόζει το νησάκι Αγ. Νικόλαος. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί καντίνα. Σημειώνουμε ότι η περιοχή είναι προσβάσιμη και από τις Φρίκες. Ενδείκνυται μόνο αν έχετε το κατάλληλο αυτοκίνητο, καθώς θα φτάσετε από έναν δύσκολο χωματόδρομο.

© delas photography

Τελειώνοντας το οδοιπορικό του Πλατρειθιά, θα αναφερθούμε στην Αρχαιολογική περιοχή του Αγ. Αθανασίου ή της « Σχολής του Ομήρου» . Παίρνοντας τον δρόμο για τη Εξωγή μετά από περίπου 100 μέτρα συναντάμε δεξιά τον χωματόδρομο, ο οποίος οδηγεί στα όρια Εξωγής και Πλατρειθιά. Εκεί θα δούμε τα απομεινάρια αρχαίων κτισμάτων, κυρίως μυκηναϊκών, της «Σχολής Ομήρου». H επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λ. Κοντορλή-Παπαδοπούλου, υπό την διεύθυνση της οποίας διεξήχθησαν στον χώρο ανασκαφές, ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2010, ότι πρόκειται για το ανάκτορο του Οδυσσέα. Περιλαμβάνει δωμάτια σε δύο επίπεδα, πέτρινη σκάλα εισόδου και εσωτερική διπλή πέτρινη σκάλα, υπόγειες αποθήκες τροφίμων, μωσαϊκό δάπεδο, υπόγεια κτιστή πηγή ύδρευσης και εξωτερικά τείχη. Η περιοχή έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «αρχαιολογική» και ο χώρος έχει απαλλοτριωθεί.

  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY