Το Κιόνι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ιθάκης. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, τους οποίους άρχισε να ελκύει η ανάγκη για πρόσβαση στην θάλασσα.

Μπαίνοντας ο επισκέπτης στον όμορφο ορμίσκο του Κιονιού αντικρίζει τον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό να ξεπροβάλει σκαρφαλωμένος αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, που συναντά τη θάλασσα, η οποία από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο κατακλύζεται από μικρά και μεγάλα σκάφη.

Ερχόμενος ο επισκέπτης οδικώς από την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, μετά από 24 χιλιόμετρα φτάνει στην είσοδο του χωριού, τη Ράχη. Στα αριστερά του, βρίσκεται ο μικρός ορμίσκος του Μαυρουνά, ένα μικρό καταφύγιο για μικρές ψαρόβαρκες. Στην περιοχή αυτή, λειτουργούσε τον προπερασμένο αιώνα το μοναστήρι του Αϊ-Νικόλα, ενώ σήμερα υπάρχει μόνο η μικρή του εκκλησία, στο ιερό της οποίας σώζεται αρχαίο κιονόκρανο. Σ’ αυτήν περίπου την περιοχή, στα μέσα του 17ου αιώνα, μετά από μια σκληρή μάχη, οι ντόπιοι κάτοικοι κατατρόπωσαν τους πειρατές.

© Dimitris Artavanis
© Dimitris Artavanis

Αξίζει, επίσης, να περπατήσει στον δρόμο προς τον «Αργαλειό» και προς την περιοχή της Λόντζας. Εκεί θα συναντήσει τα ερείπια του σπιτιού του ήρωα του ’21, Καραϊσκάκη και τις βοτσαλωτές παραλίες με τα καθαρά νερά Κατσικούλι, Σαρακινάρι, Πλακούτσες και Φιλιατρό, όπου θα απολαύσει το μπάνιο του.

Το Χωριό γιορτάζει του Αϊ-Λιά, στις 20 Ιουλίου. Το πρωί οι μικρές ψαρόβαρκες μεταφέρουν τους κατοίκους στο μικρό ξωκλήσι, που βρίσκεται λίγο έξω από το λιμάνι, ενώ το βράδυ στην παραλία γίνεται πανηγύρι, όπου το κέφι και ο χορός κρατούν μέχρι το πρωί.

Είναι γεγονός ότι το γραφικό Κιόνι διεκδικεί επάξια μια θέση ανάμεσα στους διασημότερους προορισμούς του Ιονίου.

Στην κορυφή της Ράχης, βρίσκεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας χτισμένη στο τέλος του προηγούμενου αιώνα με εξαιρετικού ενδιαφέροντος τέμπλο.
Κατηφορίζοντας προς το γραφικό λιμανάκι του χωριού ο επισκέπτης αντικρίζει την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, ενώ οι κόκκινες κεραμοσκεπές των σπιτιών ξεπροβάλουν μέσα από ένα καταπράσινο μαγευτικό τοπίο, συντιθέμενο από ελιές, κυπαρίσσια και σκίνους.

Στην παραλία, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του στις καφετέριες του χωριού και να γευτεί τα υπέροχα φαγητά των εστιατορίων του, ενώ το βράδυ έχει την δυνατότητα να αγναντέψει τους τρεις φωτισμένους ανεμόμυλους, οι οποίοι στέκονται αγέρωχοι στην είσοδο του λιμανιού.

© Julia Klimi
  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY