Εισαγωγή

Η Ιθάκη βρίσκεται νότια της Λευκάδας και  βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, από την οποία την χωρίζει ο ομώνυμος ισθμός και είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς στο Ιόνιο Πέλαγος, για όσους ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκά σκάφη και yachts.

Ήπιοι άνεμοι και πληθώρα αγκυροβολίων σε κοντινές αποστάσεις διασφαλίζουν ένα άνετο ταξίδι. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι άνεμοι είναι ως επί το πλείστον ΒΑ, ήπιας έως μέτριας έντασης.  Διαθέτει πολλές παραλίες, εκ των οποίων μερικές είναι διάσημες για την ομορφιά τους και αρκετές είναι προσβάσιμες μόνο από την θάλασσα. Οι περισσότερες βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού, όπου η μια παραλία διαδέχεται την άλλη σε όλη του την έκταση. Επί πλέον, ευρισκόμενη στο κέντρο του Ιονίου, προσφέρει τεράστια επιλογή σε κοντινούς προορισμούς, απόστασης 10 ως 15 μιλίων, προς όλες τις κατευθύνσεις. Β και ΒΑ υπάρχει Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός, Αρκούδι, νησιωτικό  σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, Άτοκος.  Δ και ΝΔ η Κεφαλονιά με γραφικά λιμανάκια και παραλίες προσβάσιμες μόνο από θάλασσα.

© Giorgos Lilas
© Giorgos Lilas

Η Ιθάκη παρουσιάζει πλούσιο διαμελισμό στις ανατολικές ακτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Το βορειότερο άκρο του νησιού αποτελεί το ακρωτήριο Μέλισσα, ενώ το νοτιότερο το ακρωτήριο Άγιος Ανδρέας. Ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα παρεμβάλλονται ο όρμος των Φρικών, του Κιονίου και ο κόλπος του Αετού (Μώλου), όπου βρίσκεται και ο όρμος του Βαθέως με τον ομώνυμο οικισμό. Τα δυτικά παράλια είναι αλίμενα με εξαίρεση τον όρμο της Πόλης στα ΒΔ και τον όρμο του Πίσω Αετού, στα  ΝΔ, ο οποίος αποτελεί και το κύριο λιμάνι της Ιθάκης.

Οι όρμοι των Φρικών, του Κιονίου  καθώς και ο κόλπος Αετού (Μώλου) με τον όρμο του Βαθέως, συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή κίνηση και είναι πολύ καλά και ασφαλή αγκυροβόλια για τα σκάφη που συχνάζουν εκεί κατά την θερινή περίοδο. Η παροχή νερού όπως και καυσίμων, γίνεται με βυτιοφόρα οχήματα, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιώτες παρόχους. Επιπλέον, παρέχονται περιορισμένης έκτασης υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης μηχανολογικού εξοπλισμού. Στο Βαθύ, στη περιοχή Μύλος λειτουργεί σταθμός ανεφοδιασμού θαλαμηγών σκαφών (καύσιμα-λιπαντικά-νερό).

Όρμος Φρίκες 1

Ο όρμος Φρίκες βρίσκεται στις ΒΑ ακτές του νησιού,  έχει ανώμαλο σχήμα και μεγάλα βάθη και είναι ανοιχτός προς ΑΒΑ. Αρκετοί ορμίσκοι σχηματίζονται στα παράλια του όρμου, οι οποίοι αποτελούν  πολύ καλά αγκυροβόλια. Ανάλογα δε με τον άνεμο που πνέει, είναι δυνατή η επιλογή του αγκυροβολίου που παρέχει ασφάλεια.

Το λιμάνι των Φρικών βρίσκεται στο ΝΔ μυχό του όρμου Φρίκες, μπροστά από το ομώνυμο χωριό. Είναι φυσικό λιμάνι και διαθέτει μόλο/προβλήτα και κρηπιδωμένη προκυμαία. Η κεφαλή του μόλου φωτοσημαίνεται με κόκκινη αναλαμπή. Παρέχει ασφάλεια με όλους τους καιρούς, εκτός από ΒΑ+Α, οι οποίοι προσβάλουν τον όρμο. Λόγω του ισχυρού τοπικού ΒΔ ανέμου, ο οποίος πνέει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, επικρατούν ιδανικές συνθήκες για windsurfing.

© delas photography
© Dimitris Artavanis

Οι Φρίκες είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με οργανωμένες τουριστικές μονάδες και πολλές εναλλακτικές προτάσεις για καφέ, καλό φαγητό, κυρίως φρέσκο ψάρι, καθώς και για ποτό, δίπλα στην θάλασσα.  Οι λιμενικές εγκαταστάσεις δεν παρέχουν την δυνατότητα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ελλιμενιζόμενων σκαφών αναψυχής. Η παροχή νερού όπως και καυσίμων, γίνεται με βυτιοφόρα οχήματα, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιώτες παρόχους. Επιπλέον παρέχονται περιορισμένης έκτασης υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης μηχανολογικού εξοπλισμού

1  ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Πορτολάνος, Βουλιαγμένη 1997

Όρμος  Κιόνι 1

Ο όρμος σχηματίζεται στις ΒΑ ακτές του νησιού, αμέσως νοτιότερα του όρμου Φρίκες. Ανοιχτός προς ΑΒΑ, άνοιγμα στομίου 3 δέκατα μιλίου, βάθη μεγάλα που ελαττώνονται στο αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι, χωρίς κινδύνους.

Το λιμάνι  βρίσκονται στα ΒΔ παράλια του μυχού. Ο λιμενίσκος διαθέτει  κρηπιδωμένη προκυμαία και προβλήτα/μόλο, στην κεφαλή του οποίου  ανάβει τη νύχτα σταθερό πράσινο φανάρι. Κατά την προσέγγιση δεν υπάρχουν κίνδυνοι ναυσιπλοΐας. Λόγω των απότομων βαθών θα χρειαστεί να ποντιστεί η άγκυρα αρκετά βαθιά, γύρω στα 10-20μ. Δεύτερη άγκυρα ενδέχεται να χρειαστεί. Οι επικρατούντες ΔΒΔ άνεμοι πνέουν με σπιλιάδες από τις γύρω απότομες ακτές. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αγκυροβολία. Είναι δυνατή η αγκυροβολία στη ΝΑ πλευρά του όρμου, με άπνοια η ελαφρούς Δ καιρούς, αλλά και εδώ τα βάθη είναι αρκετά μεγάλα.

© delas photography
©Athens Daedalus Flying Club

Το γραφικό Κιόνι διεκδικεί επάξια μια θέση ανάμεσα στους διασημότερους προορισμούς του Ιονίου. Στην παραλία, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του στις καφετέριες του χωριού και να γευτεί τα υπέροχα φαγητά των εστιατορίων του. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις δεν παρέχουν την δυνατότητα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ελλιμενιζόμενων σκαφών αναψυχής. Η παροχή νερού όπως και καυσίμων, γίνεται με βυτιοφόρα οχήματα, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιώτες παρόχους. Επιπλέον παρέχονται περιορισμένης έκτασης υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης μηχανολογικού εξοπλισμού

1  ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Πορτολάνος, Βουλιαγμένη 1997

Κόλπος Αετού ή Μώλου 1

Ο Κόλπος του Αετού σχηματίζεται περίπου στη μέση των Α ακτών της Ιθάκης, έχει μεγάλα βάθη και είναι ανοιχτός προς ΒΑ. Περί τη μέση των ΝΑ παραλίων βρίσκεται  η βραχονησίδα Σκαρτσουμπονήσι, στη Β άκρη της οποίας λειτουργεί φάρος. Αποτελεί το μοναδικό κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα κατά την νύχτα με περιορισμένη ορατότητα. Ο μυχός του σχηματίζει τον όρμο Μπροστά Αετός και οι ΝΑ ακτές του, περί τη μέση, σχηματίζουν τον όρμο Βαθύ. Και οι δύο αυτοί όρμοι αποτελούν εξαίρετα και καλά προφυλαγμένα αγκυροβόλια. Εκατέρωθεν του όρμου Βαθύ βρίσκονται οι όρμοι Δεξιά και Σκίνος.

Το λιμάνι του Βαθέως είναι ένα φυσικό λιμάνι και εξαίρετο αγκυροβόλιο, γνωστό από τους ομηρικούς χρόνους ως ιδιαίτερα απάνεμο, μέσα στο οποίο τα αγκυροβολημένα πλοία, χωρίς επιπλέον υποστήριξη, έβρισκαν ασφαλές καταφύγιο. Είναι προφυλαγμένο από όλους τους ανέμους, με εξαίρεση τους ΒΔ, οι οποίο πνέουν με σπιλιάδες στον όρμο. Διαθέτει εκτενή κρηπιδωμένη προκυμαία με δυνατότητα προσέγγισης μεγάλου αριθμού σκαφών. Η παραμονή στη άγκυρα είναι δυνατή προς Α της λιμενολεκάνης ή στη Β γωνία του όρμου. Επειδή οι επικρατούντες άνεμοι πνέουν αρκετά ισχυροί, χρειάζεται προσοχή στην αγκυροβολία. Η νησίδα Λαζαρέτο στην είσοδο του λιμανιού φωτοσημαίνεται με πράσινη σπίθα.

© Giorgos Lilas
© Foivos Tsaravopoulos

Το Βαθύ είναι η πιο αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού. Προσφέρει καλό φαγητό και διασκέδαση, “ωραίο σουλάτσο”, αλλά και ένα φιλικό κόσμο που δημιουργεί τη σωστή ατμόσφαιρα ποιοτικών διακοπών. Στο Βαθύ υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια. Υπάρχουν επίσης γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων . Στη διάρκεια του καλοκαιριού το λιμάνι προσελκύει μεγάλο αριθμό θαλαμηγών και ιστιοφόρων σκαφών. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις δεν παρέχουν την δυνατότητα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ελλιμενιζόμενων σκαφών αναψυχής. Στο ΒΑ μυχό του λιμανιού, θέση Μύλος, λειτουργεί σταθμός ανεφοδιασμού θαλαμηγών σκαφών (καύσιμα-λιπαντικά-νερό). Η παροχή νερού όπως και καυσίμων, μπορεί να γίνει επίσης και με βυτιοφόρα οχήματα, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιώτες παρόχους. Επιπλέον παρέχονται περιορισμένης έκτασης υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης μηχανολογικού εξοπλισμού.   

1  ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Πορτολάνος, Βουλιαγμένη 1997

  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY