Κοινωφελής Όμιλος Ιθάκης – Φιλαρμονική

Η “Φιλαρμονική και Μουσική Σχολή Ιθάκης” ιδρύθηκε το 1904, από κάποιους εμπνευσμένους Ιθακήσιους φίλους της μουσικής, με σκοπό τη δωρεάν μουσική εκπαίδευση των νέων και τη συμμετοχή σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.  Στο Ιόνιο, όπου υπάρχει η παλαιότερη και πλουσιότερη παράδοση σε μουσικούς συλλόγους, κατά κανόνα προτιμάται η ονομασία “φιλαρμονική” αντί “μπάντα”, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, στο Ιόνιο οι “φιλαρμονικές” συνήθως δημιουργούνται από πρωτοβουλίες συλλόγων ή φιλόμουσων κατοίκων και όχι από κρατικούς ή δημοτικούς φορείς, όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Το 1923 ιδρύθηκε ο “Κοινωφελής Όμιλος Ιθάκης” (Κ.Ο.Ι.), στον οποίο εντάχθηκε και η Φιλαρμονική, αποτελώντας έκτοτε τον βασικό κορμό του. Πρώτος Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ιθάκης ήταν ο Francesco Nicolini,  φημισμένος Ιταλός βιολιστής και αρχιμουσικός του 19ου αι. Τον ακολούθησε με επιτυχία ο γιός του Armando Nicolini κι ύστερα η μπαγκέτα πέρασε από πολλά άξια χέρια Αρχιμουσικών, μέχρι και σήμερα. Με γνώμονα  και στόχο τη συνεχή βελτίωση και τη γενικότερη αναβάθμιση του μουσικού και παιδαγωγικού της έργου, η Φιλαρμονική Ιθάκης αποτελεί ένα πολιτιστικό σχολείο δημοσίου ενδιαφέροντος. Μια ολόκληρη μουσική παράδοση συντηρήθηκε, αναδείχθηκε και ενισχύθηκε χάρη σ’ αυτές τις προσπάθειες, μέσα από τη διδαχή και τη διαδοχή από γενιά σε γενιά. Σήμερα οι μουσικοί της Φιλαρμονικής αριθμούν περίπου 35 μέλη, τα οποία φτάνουν τα 90 μαζί με τους μαθητευόμενους περιλαμβάνοντας όλες τις ηλικίες, από τα πρώτα μαθητικά χρόνια και μετά. Το Σωματείο διαθέτει δικά του περιουσιακά στοιχεία, όπως κτίριο, αίθουσες διδασκαλίας και προβών, μουσείο μουσικών οργάνων, αλλά και όσα στοιχεία κρίνονται απαραίτητα για την καλή του λειτουργία με όλες τις κατηγορίες των πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων, μουσικών βιβλίων και στολών καθώς και της υπόλοιπης υλικοτεχνικής υποδομής έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων.     

Ο Όμιλός μας αριθμεί περίπου 250 μέλη και απαρτίζεται από Ιθακήσιους ντόπιους ή απόδημους. Ο αριθμός των μελών είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αν λάβουμε υπ’ όψιν το πληθυσμό του νησιού και αντανακλά το ειδικό βάρος που έχει η Φιλαρμονική μας στις καρδίες των κατοίκων του. Η προσπάθεια του Συλλόγου διαχρονικά έχει συγκινήσει αρκετούς πολίτες, οι οποίοι τον ευεργέτησαν και φορείς που τον βοήθησαν, με τον Δήμο  Ιθάκης να διαδραματίζει  πάντα τον κυρίαρχο ρόλο.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ταχ. Δ/νση : 28300 Βαθύ Ιθάκης
Τηλ. Επικοινωνίας: 6979786868
Facebook: Φιλαρμονική Ιθάκης

© delas photography

Δημοτική Μαντολινάτα Ιθάκης “Βαπτιστής Κουβαράς”

Το 2007, μετά από πρωτοβουλία του Άγγελου Κουβαρά και με τη συμπαράσταση των φίλων Μηνά Μανιά και Γιάννη Μολφέση –παλιών μαθητών της Μαντολινάτας της Προόδου του 1962, υπό τη διεύθυνση, τότε, του Βαπτιστή Κουβαρά– η  Μαντολινάτα επανιδρύθηκε, με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του Γερμανού μαέστρου Gregor Schafer, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Ιθάκης τα τελευταία 35 χρόνια και έχει αναλάβει την οργάνωσή της, με τη σημερινή της μορφή.

© Tilemachos Markantonis

Στην αρχή, η Μαντολινάτα φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Φιλαρμονικής του Κοινωφελούς Ομίλου Ιθάκης και αργότερα  σε αίθουσα του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στο Βουνάκι. Η Μαντολινάτα ενισχύθηκε με δωρεές διαφόρων μουσικών οργάνων, με σημαντικότερη τη δωρεά ενός πιάνου, από το ζεύγος Άννης και Βασίλη Καραβία. Εν τω μεταξύ, η Μαντολινάτα προσαρτήθηκε στο Δήμο Ιθάκης, ονομάζεται πλέον “Δημοτική Μαντολινάτα Ιθάκης – Βαπτιστής Κουβαράς” και στεγάζεται  σε αίθουσα του Οικοτροφείου (Κέντρο Νεότητας).

Σήμερα, η Mαντολινάτα του Δήμου Ιθάκης απαρτίζεται από 35 άτομα, διαφόρων ηλικιών.  Πραγματοποιεί αρκετές εμφανίσεις κάθε χρόνο στο Βαθύ αλλά και στα χωριά της Ιθάκης, με την συνεργασία των Κοινωφελών Ομίλων τους, αναβιώνοντας έτσι τον ιδιαίτερο Επτανησιακό χαρακτήρα στην ζωή του νησιού.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ταχ. Δ/νση  : 28300 Βαθύ Ιθάκης
Τηλ. Επικοινωνίας : 2674032943 & 6979-955403
Email: mandolinataithakis@gmail.com

Δημοτική Χορωδία Ιθάκης

Η Δημοτική Χορωδία Ιθάκης ιδρύθηκε το 2003. Ξεκίνησε μέσα από το ΚΑΠΗ Ιθάκης και στα μετέπειτα χρόνια έγινε Δημοτική.  Έκτοτε συνεχίζει την πορεία της μέσα στο χρόνο με πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ιθάκης και ένα  πλούσιο ρεπερτόριο.

Η ύπαρξη και η συνέχεια της Χορωδίας οφείλεται στην αρμονική συνεργασία όλων των Μελών της, στον Δάσκαλο και στη συμπαράσταση από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, αλλά κυρίως, στη στήριξη και την αγάπη των Θιακών.

Απαρτίζεται από 30 περίπου ερασιτέχνες χορωδούς, τον Μαέστρο της και 4 μουσικούς που παίζουν πιάνο, φυσαρμόνικα, κιθάρα και μπουζούκι.

Οι Επτανήσιοι μεγάλωσαν ακούγοντας καντάδες και βλέποντας παρέες να παίρνουν μέρος σε βεγγέρες, τραγουδώντας με κιθάρες και μαντολίνα. Σήμερα με την μορφή χορωδίας ή μαντολινάτας κρατάμε άσβεστα τα στοιχεία της Επτανησιακής κουλτούρα μας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ταχ. Δ/νση  : 28300 Βαθύ Ιθάκης
Τηλ. Επικοινωνίας: 267436416

© Tilemachos Markantonis

Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος «Οδυσσεύς»

Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» (Π.Α.Ο. ΟΔΥΣΣΕΥΣ) ιδρύθηκε το 1980, υλοποιώντας την μακρόχρονη επιθυμία των κατοίκων της Βορείου Ιθάκης για τη δημιουργία ενός σωματείου που θα τους εκπροσωπεί στα αθλητικά δρώμενα του νομού. Από τότε μέχρι σήμερα, ο «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» συμμετέχει συνεχώς στα πρωταθλήματα Κεφαλληνίας-Ιθάκης, αποτελώντας ένα αξιόλογο σύνολο έμψυχου δυναμικού και διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στις αθλητικές αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις του νησιού μας.

Με την ένταξή του στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων του Νομού, ο «Οδυσσέας» κατατάχθηκε στην Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία και ήδη στο πρώτο Πρωτάθλημα που έλαβε μέρος (1980-81) κατόρθωσε να ανεβεί στην Α’ Κατηγορία. Την περίοδο 1983-84 ο «Οδυσσέας» κατέλαβε την 3η θέση στο Πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας, την καλύτερη μέχρι τώρα στην ιστορία του, ενώ την περίοδο 1988-89 αναδείχθηκε Πρωταθλητής Β’ Κατηγορίας. Μετά την αγωνιστική πορεία της περιόδου 2013-14 ο «Οδυσσέας» αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Β’ Κατηγορίας, εκπλήσσοντας και εντυπωσιάζοντας σε πολλούς δύσκολους αγώνες και καθιστάμενος ένας σεβαστός αντίπαλος για τις ομάδες του νομού.

©Alexandra Varvarigou
© Alexandra Varvarigou

Ορόσημο στην ιστορία του «Οδυσσέα» είναι το έτος 1994, οπότε εγκαινιάστηκε το Γήπεδό του στον Σταυρό, χάρη στην δωρεά του Νικολάου Ραυτοπούλου-Πασά, ιστορικού προέδρου και εκ των ιδρυτών της Ομάδας. Ο «Οδυσσέας» αποκτά πλέον το δικό του Γήπεδο και ένα όνειρο πολλών γενεών γίνεται πραγματικότητα!

Δεύτερο ορόσημο στην ιστορία της Ομάδας είναι το έτος 2014, οπότε επιτεύχθηκε ένας ακόμα μεγάλος στόχος: η ίδρυση της Παιδικής Ομάδας του

“Οδυσσέα”, που απαρτίστηκε από 17 ποδοσφαιριστές, ηλικίας 9-11, ετών και έλαβε μέρος επάξια στο Πρωτάθλημα Προπαίδων Κεφαλληνίας-Ιθάκης, κάνοντας όλη την οικογένεια του “Οδυσσέα” υπερήφανη και δημιουργώντας πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ταχ. Δ/νση  : 28300, Σταυρός Ιθάκης
Ιστοσελίδα: http://www.odysseasithaca.com
Email : epski.odusseus@gmail.com
Facebook: ΠΑΟ Οδυσσέας Ιθάκης – Odyssea Ithaca

Χορευτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Ιθάκης

«Χαρίλαος Τσιγώνιας»

Ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ιθάκης “ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ” είναι η πραγμάτωση του οράματος του αειμνήστου γυμναστή και παιδαγωγού του Ναυτικού Γυμνασίου Ιθάκης (1961-1974) Xαρίλαου Tσιγώνια.  Με δική του καθοδήγηση ο Σύλλογος έκανε τα πρώτα του βήματα ως Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Ιθάκης στα 1983, ενώ η ενεργοποίηση των μαθητών του το 1998, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του, συνετέλεσε στη ίδρυση του συλλόγου με τη μορφή που έχει σήμερα.

Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο, τα μέλη του οποίου εργάζονται ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια, με βασικό σκοπό τη γνώση, τη διαφύλαξη και τη διάδοση της πολιτιστικής μας ταυτότητας ως Ιθακησίων και ως Ελλήνων. Ο Σύλλογος έχει διαγράψει μια καταξιωμένη και συνεχώς ανοδική πορεία με επιτυχείς εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας (χορευτικές παραστάσεις, συμμετοχή σε κοινωνικές, θρησκευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις, αναβίωση εθίμων κτλ).

© delas photography
© Tilemachos Tsintilas

Με τη λειτουργία χορευτικών τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας και με την στήριξη των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας,  ο Σύλλογος παρέχει Παιδεία και Πολιτισμό δρώντας στο παρόν, σεβόμενος το παρελθόν και ατενίζοντας, ή μάλλον  “χορεύοντας” το μέλλον!

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ταχ. Δ/νση  : 28300 Βαθύ Ιθάκης
Τηλ. Επικοινωνίας 6936879366, Κ. Ηλία Αιμιλία
Ιστοσελίδα http://xoreutikoithakis.gr/
Email : charilaostsigonias1998@gmail.com

ΝΠΔΔ «Ελπηνωρ»
Τομέας Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης &Amp; Παιδείας

Στο Δήμο Ιθάκης, στις 29 Οκτωβρίου 1984, ιδρύθηκε το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ),  με σκοπό την παροχή ιατρο-κοινωνικής προστασίας στα ηλικιωμένα άτομα του Δήμου, ώστε αυτά να παραμείνουν ενεργά μέλη στην οικογένεια και την κοινότητα. Από το 2011 το ΚΑΠΗ συγχωνεύτηκε με τον Παιδικό Σταθμό σε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΕΛΠΗΝΩΡ» στον Τομέα Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου Ιθάκης.

Το τμήμα του ΝΠΔΔ «ΕΛΠΗΝΩΡ» για την Τρίτη ηλικία (ΚΑΠΗ) έχει τριακόσια τριάντα δύο (332) μέλη και παρέχει στους ηλικιωμένους:

· Iατρική προστασία με εξετάσεις από εξειδικευμένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, στο πλαίσιο προληπτικής ιατρικής.
· Κοινωνική προστασία στους ίδιους και στα άτομα του άμεσου περιβάλλοντός τους.
· Oργανωμένη ψυχαγωγία, εκδηλώσεις – γιορτές – τσάϊ – προβολή video κ.λπ.
· Ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές, άθληση της Τρίτης Ηλικίας, φροντίδα και οδηγίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιμόρφωση των Ηλικιωμένων με σεμινάρια κ.λπ.
· Επίσης στους ηλικιωμένους παρέχεται βοήθεια από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο, από το έτος 2013, έχει ενταχθεί στο ΝΠΔΔ «ΕΛΠΗΝΩΡ» – ΚΑΠΗ και απευθύνεται σε ηλικιωμένους, σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα και σε ΑΜΕΑ, προσφέροντας κοινωνική εργασία, νοσηλευτική φροντίδα και παροχή οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας.

© delas photography

Τα ΚΑΠΗ και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από τους πιο πετυχημένους θεσμούς του Δήμου Ιθάκης, ενώ ως τμήμα του ΝΠΔΔ «ΕΛΠΗΝΩΡ» διοικείται από επταμελές συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πόροι του ΝΠΔΔ «ΕΛΠΗΝΩΡ» – ΚΑΠΗ είναι η ετήσια επιχορήγηση του Δήμου Ιθάκης, οι συνδρομές των μελών και τυχόν δωρεές, κληρονομιές και κληροδοτήσεις.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ταχ. Δ/νση  : 28300 Βαθύ Ιθάκης
Τηλ. Επικοινωνίας: 2674032370 & 2674033242
Email : a.xalkiopoulou@ithaki.gr

Σύλλογος Γυναικών Ιθάκης “Η Πηνελόπη”

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιθάκης “Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ” ιδρύθηκε το 1985 και σκοπό έχει την κοινωνική, νομική και πολιτική ισοτιμία της γυναίκας, με γνώμονα την καταξίωσή της μέσα στην μικρή μας κοινωνία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όλα αυτά τα χρόνια, κατά τα οποία υφίσταται ο Σύλλογος, στηρίζει τις γυναίκες του νησιού μας, προσφέροντας συγχρόνως πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο.

Στέκεται στο πλευρό των οικονομικά αδυνάτων συμπατριωτών μας και  συνεργάζεται άψογα με την εκάστοτε Δημοτική μας Αρχή, καθώς και με άλλους Συλλόγους και Σωματεία, φροντίζοντας για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Τα μέλη ασχολούνται με την οικοτεχνία, το εργόχειρο και πολλά παραδοσιακά προϊόντα που παρουσιάζονται σε τοπικές εκθέσεις και όχι μόνο. Οικονομικά ο Σύλλογος στηρίζεται αποκλειστικά από τις ετήσιες συνδρομές των μελών του και  τις δωρεές των φίλων του.

Σήμερα, που η κοινωνία μας δοκιμάζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, προσδοκούμε ο Σύλλογος μας να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες σε όλους τους ρόλους τους, ως μητέρες, σύζυγοι, νοικοκυρές, εργαζόμενες.

Ως Σύλλογος, οι Γυναίκες είμαστε ενωμένες και έτοιμες να αγωνιστούμε στηρίζοντας τους συζύγους και τις οικογένειες μας. Στεκόμαστε στο πλευρό της τρίτης ηλικίας και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά, τα οποία αποτελούν το μέλλον μας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ταχ. Δ/νση  : 28300 Βαθύ Ιθάκης
Τηλ. Επικοινωνίας :  26740-32982

Σύλλογος Φίλων Καλιτεχνικής Παιδείας Ιθάκης «Εν Χορώ»

Ο Σύλλογος Φίλων Καλλιτεχνικής Παιδείας Ιθάκης «ΕΝ ΧΟΡΩ» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα την πόλη της Ιθάκης, του Δήμου Ιθάκης και έχει σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση των τεχνών του χορού, της μουσικής, της ζωγραφικής και γενικά του πολιτισμού στην Ιθάκη.  Στη δραστηριότητα του Συλλόγου εντάσσονται η οργάνωση χορευτικών, μουσικών ή άλλων πνευματικών εκδηλώσεων, η συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς, η συγκρότηση και η λειτουργία χορευτικής ομάδας καθώς επίσης και η ετήσια παρουσίαση τουλάχιστον μίας χορευτικής, χορωδιακής ή μουσικής παράστασης

© Konstantina Kahrila

Από την έναρξη λειτουργίας του, τον Οκτώβριο του 2009, ο Σύλλογος καθιέρωσε εβδομαδιαία μαθήματα σύγχρονου και μοντέρνου χορού, χορού hip-hop καθώς επίσης μαθήματα μουσικοκινητικής από επαγγελματίες χοροδιδασκάλους, οι οποίοι απευθύνονται στα παιδιά και τους εφήβους όλου του νησιού. Σαράντα παιδιά και έφηβοι παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες, ενώ ο Σύλλογος σήμερα αριθμεί εξήντα μέλη στο σύνολο τους. Επίσης, από το 2010 έχει καθιερώσει μαθήματα Λάτιν από επαγγελματίες χοροδιδασκάλους, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν προσελκύσει τριάντα ενήλικες συμπολίτες μας. Στο τέλος των μαθημάτων,  κατά τον Ιούνιο – Ιούλιο, πραγματοποιείται μουσικοθεατρική παράσταση με τη συμμετοχή όλων των παιδιών. Επιπλέον, ο Σύλλογος συμμετέχει στις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις του Δήμου Ιθάκης με χορογραφημένες παραστάσεις Χριστουγεννιάτικης θεματολογίας, ενώ μέχρι σήμερα έχει οργανώσει την παρουσίαση δύο Χορωδιακών Συναυλιών στο νησί, με την συμμετοχή χορωδιών διεθνούς φήμης. Ακόμα συνεργάζεται με όλους τους Συλλόγους του νησιού σε δράσεις πολιτιστικές, φιλανθρωπικές, περιβαλλοντικές κ.ά.

Στόχος του Συλλόγου είναι  η καθιέρωση ενός φεστιβάλ ερασιτεχνικού χορού στο νησί, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι και προς αυτό την κατεύθυνση εργάζεται αυτή τη χρονική περίοδο.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ταχ. Δ/νση : 28300 Βαθύ Ιθάκης
Τηλ: 26740-32790, 26740-33440
Κινητό: 6942479794
e-mail: mina_pap3@hotmail.com

Αθλητικός Όμιλος Ιθάκης “ΑΟ Προοδος”

Ο ερασιτεχνικός Αθλητικός Όμιλος ΠΡΟΟΔΟΣ είναι ένα σωματείο που αγκαλιάζει τον μεγάλο σκοπό του Αθλητισμού στην Ιθάκη, από το 1950. Τότε ιδρύθηκε ως σύλλογος ποικίλων δράσεων, από το 1957 όμως μετατράπηκε σε ένα αμιγώς αθλητικό σωματείο, το οποίο λειτουργεί ως τέτοιο μέχρι σήμερα. Διάφορες ομάδες με αγάπη στον αθλητισμό έχουν αναδειχθεί μέσα από τον Αθλητικό  Όμιλο της ΠΡΟΟΔΟΥ, οι οποίες σήμερα αγωνίζονται κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις στο Ποδόσφαιρο, στον Στίβο, στην Ιστιοπλοία και στο Γυναικείο Βόλεϋ.

© delas photography
© Dimitra Arvaniti

Χρονολογίες ορόσημα για τον Σύλλογο αποτελούν το έτος 1976, οπότε η ΠΡΟΟΔΟΣ εντάχθηκε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πατρών, το 1977, όταν ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια της Γ’ Ερασιτεχνικής Κατηγορία στο ποδόσφαιρο, το 1980, που ως πρωταθλήτρια της Β’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας Πατρών εντάχθηκε στη νεοϊδρυθείσα  Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κεφαλληνίας και Ιθάκης και το  1981 οπότε σήκωσε το Κυπέλο της κατηγορία της. Από το 1959, η ΠΡΟΟΔΟΣ έχει αποκτήσει τη δική της έδρα, το Δημοτικό Στάδιο Ιθάκης.

Πέρα από την συνεχόμενη και επιτυχή παρουσία της ιδιαιτέρως στο πεδίο του ποδοσφαίρου και την ιστιοπλοΐα, μεγάλη είναι η συνεισφορά του Ομίλου ΠΡΟΟΔΟΣ στην υποστήριξη που προσφέρει στα μικρά παιδιά, ώστε να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να τον εντάξουν με τρόπο φυσικό στην καθημερινότητά τους.

Σύλλογος Φίλων Θεάτρου και Κινηματογράφου Ιθάκης «Ο Φορκύς»

Από την Ιθάκη, ένα νησί με πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν, το οποίο για πάνω από δυο δεκαετίες φιλοξένησε ένα από τα γνωστότερα ερασιτεχνικά θεατρικά φεστιβάλ της πατρίδας μας, δεν θα μπορούσε να λείπει μια θεατρική ερασιτεχνική ομάδα. Ο  “ΦΟΡΚΥΣ” λοιπόν είναι ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου και Κινηματογράφου Ιθάκης και αποτελείται από ερασιτέχνες που αγαπούν το Θέατρο, τον Κινηματογράφο, αλλά και κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Ο ΦΟΡΚΥΣ ιδρύθηκε τυπικά το 1996, αλλά αποτελεί συνέχεια της Θεατρικής Ομάδας Ιθάκης, η οποία, από το 1991, είχε αρχίσει να παρουσιάζει θεατρικές παραστάσεις σε ετήσια βάση.

Για περισσότερο από είκοσι πέντε χρόνια πλέον, κάθε  χειμώνα η ομάδα παρουσιάζει την δουλειά της, ενώ το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει θεατρικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Ενδεικτικά αναφέρονται Αριστοφάνης (Λυσιστράτη), Α. Τσέχωφ (Ο Βυσσινόκηπος, Οι Τρείς Αδελφές), Μολιέρος (Τατρούφος), Μ. Μπρέχτ (Η Όπερα της Πεντάρας), Ι. Καμπανέλλης (Παραμύθι Χωρίς Όνομα, Τα τέσσερα πόδια του Τραπεζιού), Α. Κασόνα (Τα δένδρα πεθαίνουν Όρθια), Ζ. Μισέλ (Κυριακάτικος Περίπατος), Ρ. Νάς (Ο Βροχοποιός), Δ. Κεχαΐδης (Με Δύναμη από την Κηφισιά), Γ. Ξενόπουλος (Δέν είμαι εγώ), Ζ. Φεντώ (Κούκου), Π. Σέφερ (Μαύρη Κωμωδία), Λ. Πιραντέλο (Έτσι Είναι, Αν Έτσι Νομίζετε), Π. Μπρούκ (Λιθουανία), κ.λπ.

© delas photography
© delas photography

Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συγκροτείται παιδική σκηνή, προκειμένου τα παιδιά της Ιθάκης να αποκτήσουν άμεση επαφή με την θεατρική πράξη, πρωταγωνιστώντας τα ίδια σε παραστάσεις. Παράλληλα, υποστηρίζεται εθελοντικά, εάν ζητηθεί, η λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου του νησιού από το 1997 μέχρι σήμερα. Από το καλοκαίρι του 2015, με την στήριξη μελών της θεατρικής ομάδας του Φόρκυνα, έχει ξεκινήσει λειτουργία θερινού Κινηματογράφου και δωρεάν προβολές ταινιών σε όλη την Ιθάκη,  σε συνεργασία με τους Κοινωφελείς Ομίλους του νησιού. Τέλος, ένα φιλόδοξο σχέδιο παρουσίασης κειμένων με την μορφή του Θεατρικού Αναλογίου σε Εκκλησίες του νησιού μας (Άγιος Σπυρίδων Μπαζίγος, Παλιά Παναγία Περαχωρίου, Ευαγγελίστρια Ράχης Κιονίου, Άγιος Νικόλαος Παλιόρογκα) έχει ήδη αρχίσει και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία.

Έτσι, παρ’ όλη την πολύμηνη προετοιμασία, την κούραση αλλά και την αφοσίωση που απαιτείται, τα μέλη της ομάδας –άνθρωποι οι οποίοι τα πρωινά “κρύβονται” πίσω από πάγκους μαγαζιών, πίσω από γραφεία, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε τάξεις σχολείων, στην ύπαιθρο, στην οικοδομή ή στο σπίτι τους– καταφέρνουν με συνέπεια  να προσφέρουν, κάθε χρόνο, μια αξιόλογη πρόταση ψυχαγωγίας στο κοινό του νησιού μας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Facebook ΦΟΡΚΥΝΑΣ
Τηλ: 6972608037

L’associazione Naturalistico -Escurzionistica ” ΟΙ ΤΡΑΓΟΔΟΙ”

“I TRAGODÌ” è stata fondata nel Novembre del 2021 con l’obiettivo di mettere in risalto le bellezze naturali di Itaca e di favorirne la conoscenza e la frequentazione. “I TRAGODÌ”vuole promuovere la conservazione della montagna, l’escursionismo, l’alpinismo,il cicloturismo e tutte le attività umane che non danneggiano la natura.

La sopravvivenza dell’ambiente naturale e la sua conservazione sono state possibili per secoli grazie al rispetto dei nostri antenati che hanno creato un legame morale indissolubile fra la loro vita e la Natura. Ciò anche grazie a una cultura ed un’economia fondate sulle attività agroforestali, che permettono un rapporto equilibrato e amorevole con le risorse naturali,beni comuni e grande eredità per le generazioni future.

Informazioni per i contatti:

Indirizzo postale:28300 Vathy Itaca
Tel:++30 697 4828729
Facebook: ΤΡΑΓοδοί.

 

  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
ΜΕΝΟΥ