Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ανωγή είναι ρυθμού Βασιλικής μεγάλων διαστάσεων. Θαυμάσιες εικόνες Αγίων και μορφές Αγγέλων σπάνιας τεχνικής, μαρτυρούν το  ταλέντο του ζωγράφου της εποχής, του Αντωνίου εξ Αγράφων που ήκμασε περί τα μέσα του 17ου αιώνα. Σύμφωνα με επιγραφή στο πέτρινο τέμπλο, ο Αντώνιος εξ Αγράφων παρέδωσε τις εικόνες στα 1680.

Στο ναό διακρίνονται πέντε αγιογραφικές ζώνες. Μέρος της δεύτερης ζώνης του δυτικού τοίχου, απέναντι από την κυρία είσοδο, θυμίζει τα μωσαϊκά του San Vitale της Ραβένας και τοιχογραφίες των Μετεώρων. Εδώ συναντάμε μεταξύ άλλων και τις μορφές του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, ανάμεσα στους οποίους παρεμβάλλεται ο σταυρός της Λωραίνης. Στο σύνολο τους οι τοιχογραφίες είναι Ηπειρωτικής τεχνοτροπίας, με επιδράσεις από την Κρητική σχολή και ίσως από τα περίφημα μωσαϊκά των Βυζαντινών ναών της Ραβέννας.

Ο Ναός υπέστη σοβαρές ζημιές, κατά την διάρκεια των σεισμών του 1953. Λίγο αργότερα, επισκευάσθηκε με την συνδρομή του Ιθακήσιου εφοπλιστή κ. Πάνου Γράτσου και οι τοιχογραφίες συντηρήθηκαν από τον συντηρητή κ. Αναστάσιο Κουτσουρή.

Αξιοπρόσεχτα για τον επισκέπτη είναι το ξύλινο δωδεκάπορτο της εποχής του 1821, οι πήλινες εντοιχισμένες στάμνες για την ακουστική του ναού, τα παλαιά πέτρινα μνημεία και ο διώροφος γυναικωνίτης στην πρόσοψη του οποίου παρίσταται η Θεία Κρίση. Τέλος, επιβλητικό και ωραίο από γνήσια νηρήτια πέτρα, στέκει το Βενετσιάνικο καμπαναριό της εκκλησίας, σύμβολο του χωριού και πόλος ιερού προσκυνήματος της κοιμήσεως της Θεοτόκου, που εορτάζει 15 Αυγούστου.

  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY