Αρχική > Πολιτισμός & περιβάλλον > Εκκλησίες, ξωκλήσια & μοναστήρια

Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου Κιονιού Ιθάκης

Ο Ι Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου είναι ενοριακός ναός, ρυθμού μονόκλιτης βασιλικής με τοξοειδή εσωτερική οροφή. Yπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1953 και ανοικοδομήθηκε στη συνέχεια με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιστορική και αισθητική αξία του μνημείου. Εκκλησιαστικά έγραφα πιστοποιούν ότι στη ίδια θέση υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, παραμένει όμως άγνωστο αν πρόκειται για τον σημερινό ναό η για προγενέστερό του.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, με αναπαράσταση πλούσιας βλάστησης, είναι εξαιρετικό δείγμα της επτανησιακής σχολής και αποδίδεται σε κεφαλονίτες μαστόρους. Στο εσωτερικό του ναού εντυπωσιάζουν επίσης έξι μεγάλοι πίνακες –τρεις στο βόρειο και ισάριθμοι στον νότιο τοίχο– έργα του Λευκάδιου ζωγράφου Σπύρου Γαζή από την περίοδο 1899-1909. Οι πίνακες αυτοί είναι αντίγραφα έργων δυτικών ζωγράφων και αποτελούν, μαζί με μερικές από τις μεγάλες εικόνες του τέμπλου, την χαρακτηριστική συμβολή του ζωγράφου στην αγιογράφηση του ναού.

Ο ναός εορτάζει στις 24 Ιουνίου αλλά η μεγάλη πανήγυρις είναι στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, όπου επί θρόνου υπάρχει η Θεοτόκος η Δεξιοκρατούσα, έργο του 1859, δια χειρός του ζακυνθινού αγιογράφου Ιωάννη Ταμβάκη.

  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY